Allmänning

Varfor frisatts aldosteron?

Varför frisätts aldosteron?

Aldosteron är ett mineralkortikoid som ingår i kroppens system för reglering av blodtryck och osmoreglering. Aldosteron utsöndras från binjurebarkens yttre skikt som svar på höjda plasmanivåer av angiotensin samt stimulering från sympatiska nervsystemet.

När bildas aldosteron?

Renin höjer blodtrycket och blodflödet Renin utsöndras när blodtrycket är så lågt att njurarna får för lite blod. Hormonet påverkar binjurebarken så att hormonet aldosteron bildas där. Det gör att blodtrycket och blodflödet ökar. Renin påverkar också andra ämnen så att de kan höja blodtrycket.

Vad är aldosteron uppgift?

Kortisol och aldosteron är hormoner som behövs för bland annat regleringen av blodtrycket, saltbalansen och omsättningen av proteiner, glukos och fett. Hormonbristen ger symtom som trötthet, viktnedgång och yrsel på grund av lågt blodtryck. Bristen på kortisol och aldosteron behandlas med läkemedel.

Var produceras aldosteron?

Aldosteron är en mineralkortikoid som bildas i binjurebarken och som utövar sina effekter genom att binda till mineralkortikoidreceptorer i njurens distala tubuli vilket leder till återresorption av natrium och vatten och en ökad utsöndring av kalium i urinen.

Vad är kaliumvärdet i blodet?

Höga halter av kalium i blodet kallas hyperkalemi. Ett lätt förhöjt kaliumvärde brukar inte ge några besvär. Är kaliumvärdet kraftigt förhöjt kan du bli illamående, känna dig svag och hjärtat kan slå oregelbundet. Om provtagning och provtransport har fungerat bra brukar ofta ett högt värde bero på läkemedel.

Kan du få behandling om kaliumvärdet är högt?

Om ditt kaliumvärde är högt kan du få behandling. Vilken behandling du får beror på vad som orsakar det höga värdet. Ibland kan det räcka att undvika mat som innehåller kalium för att kaliumvärdet ska sänkas. Några exempel på mat som innehåller mycket kalium är nötter, choklad, citrusfrukter och banan.

Kan förhöjda kaliumvärden ses vid tillstånd där kaliumregleringen fungerar sämre?

Förhöjda kaliumvärden kan ses vid tillstånd där kaliumregleringen fungerar sämre till följd av nedsatt njurfunktion eller brist på hormonet aldosteron.

Share this post