Blogga

Vad ar UV stralning Quizlet?

Vad är UV strålning Quizlet?

ex. gammastrålning och röntgenstrålning. – Om den strålningen nådde jorden skulle den skada oss. Ultraviolett strålning är en typ av strålning som går igenom luft, men som stoppas av ett annat ämne i atmosfären: ämnet ozon.

Vad kallas gaserna med ett samlingsnamn som finns naturligt i atmosfären?

Växthusgas[redigera | redigera wikitext] Växthusgaser är både naturliga och konstgjorda gaser som utgör grunden till växthuseffekten genom att absorbera och utstråla infraröd strålning. De främsta växthusgaserna i jordens atmosfär är vattenånga (H2O), koldioxid (CO2), dikväveoxid (N2O), metan (CH4) och ozon (O3).

Vad är ozon Quizlet?

Vad är ozon? En ozonmolekyl består av tre syreatomer bundna till varandra, till skillnad från en vanlig syrgasmolekyl som innehåller två syreatomer. Ozonet bildas då solstrålning påverkar syrgasmolekyler på hög höjd. You just studied 12 terms!

Hur bildas ozon Quizlet?

Det marknära ozonet bildas genom att solen lyser på vissa gaser, som till exempel kolväten och kväveoxid. Dessa ämnen finns bland annat i avgaser från trafiken. På sommaren lyser solen som mest och starkast. Därför bildas det också mer marknära ozon på sommaren.

Vad är ozon för ämne?

Ozonmolekylen består av tre syreatomer, med den kemiska beteckningen O3, till skillnad från det två-atomiga syret, O2, vilket vi tillgodogör oss vid andningen. Vid de förhållanden som råder i jordens atmosfär är ozon en giftig gas.

Vilka skador uppkommer på levande organismer med ett förtunnat ozonlager?

Vilka skador uppkommer på levande organismer med ett förtunnat ozonlager? För djurens och människornas del innebär ökad UV-B-strålning fara för ögonskador och att immunförsvaret försämras. Människan riskerar att drabbas av olika former av hudcancer om huden inte skyddas från solens ultravioletta ljus.

Hur görs ozon?

En ozongenerator tillverkar ozon genom att omvandla syre (O2) i luften till ozon (O3) genom elektriska urladdningar. Det syre som passerar genom dessa elektriska fält bryts ner till enskilda syreatomer (O) som snabbt binder sig till syremolekyler i luften och bildar ozon.

Share this post