Rekommendationer

Vad paverkar Friktionskraftens storlek?

Vad påverkar Friktionskraftens storlek?

Hur stor friktionskraften är beror framförallt på hur mycket föremålen trycks mot varandra samt vad föremålen är av för material. Ett mått på hur mycket föremålen trycks mot varandra är normalkraften som uppstår. För att mäta materialpåverkan så behöver vi introducera ett nytt tal, det s.k. friktionstalet.

När vill man minska friktion?

smörja ytor med olja för att minska motståndet. Låg friktion är bra i många fall, t. ex. skidor ska ha låg friktion mot snön så att man glider fram snabbt och skridskor ska ha låg friktion mot isen.

Vem upptäckte gravitationen?

Vem upptäckte gravitationen? 1687 beskrev den engelska fysikern Isaac Newtongravitationen för första gången. Enligt Newton bestämmer en kropps massa dragningskraften. Därför är gravitationen på månen bara 16,6 procent av jordens dragningskraft eftersom månens massa är motsvarande mindre i storlek än jorden.

Vad är gravitationen på månen?

Enligt Newton bestämmer en kropps massa dragningskraften. Därför är gravitationen på månen bara 16,6 procent av jordens dragningskraft eftersom månens massa är motsvarande mindre i storlek än jorden.

Vad är friktion inom fysiken?

Friktion är inom fysiken en kraft som strävar att motverka den relativa rörelsen mellan två ytor som är i kontakt med varandra. Friktion uppkommer genom ojämnheter och adhesion mellan ytorna. Friktion är inte en materialegenskap.

Vad beror gravitationen på på jorden?

Exempel på fenomen som beror på gravitation: 1 Gravitationen är det som håller oss kvar på jorden. 2 Ett föremål som man tappar greppet om faller till golvet. 3 Jordens gravitation håller månen kvar i dess bana runt jorden. 4 Månens gravitation orsakar de stora tidvattenvågorna på jorden.

Friktionen beror bara på två faktorer: en friktionskoefficient, som är specifik för varje material, och det belastande föremålets tyngd, som mäts i Newton. Kontaktytans storlek påverkar alltså inte friktionen.

Share this post