Ny

Hur manga ganger delar sig bronkerna?

Hur många gånger delar sig bronkerna?

Bronkerna delar in sig i stora bronkioler, en för varje lunglob. Inom loberna delar sig bronkerna ytterligare ungefär 20 gånger och slutar i alveolkluster. Luftvägarna delas upp i den övre luftvägarna och de nedre luftvägarna.

Vad gör bronkerna?

Dina lungor sköter gasutbytet i organismen genom att ta upp syrgas från luften till blodet, och koldioxid från blodet till luften. Lungvävnaden är uppbyggd så att den skapar största möjliga kontaktyta för gasutbytet mellan luft och blod. Inandningsluften kommer in i lungorna via luftrören som kallas bronker.

Hur fördelar sig luften i lungan?

Inne i lungorna passerar koldioxiden ut genom kapillärernas tunna väggar och in i lungblåsorna. Luften du andas ut innehåller koldioxid. I lungblåsorna tar blodet upp syre och samtidigt avges koldioxid. Syre och koldioxid kan passera genom kapillärernas och lungblåsornas tunna väggar.

Vilka gaser byter plats med varandra i alveolerna?

Utbytet av syre och koldioxid I lungorna finns så kallade lungblåsor. De sitter längst ut i de tunna luftrören. Det är i lungblåsorna som utbytet sker mellan syre och koldioxid. Runt omkring lungblåsorna finns tunna blodkärl som kallas kapillärer.

Varför är luftmotståndet lägre ju mer perifert i luftvägarna man går och varför påverkas luftmotståndet av lungans volym?

Surfaktant-produktion beror på lungans volym; ju mindre lungvolym, desto mindre produktion. således ökad produktion av surfaktant. Detta innebär att ju mer perifert i luftvägarna man kommer, desto mindre blir luftvägsmotståndet.

Vilka receptorer som styr Andningsregleringen i vila?

Kemoreceptorer är viktiga för andningsregleringen och ingår i den kemiska kontrollen av andningen. Det finns två olika typer av kemoreceptorer, centrala och perifera kemoreceptorer. De centrala kemoreceptorerna finns i pons och förlängda märgen.

Share this post