Populära

Vad ar Ozonfortunning?

Vad är Ozonförtunning?

Hålet, som egentligen är en förtunning av ozonskiktet, uppträder säsongsvis över polartrakterna, främst Antarktis, då mängden ozon där reduceras kraftigt till följd av den höga halten klor som i sin tur orsakas av utsläpp av freoner (CFC).

Var finns det ozonhål?

ozonhål, områden vid jordens poler, främst över Antarktis, där ozonskiktet förtunnas dramatiskt under våren.

Hur ser ozonskiktet ut idag?

Ozonlagret över Sverige oförändrat Det har inte gått att uppmäta några påtagliga förändringar i ozonlagrets tjocklek över Sverige idag jämfört med 1950-talet. Att Sverige drabbas av allt fler hudcancerfall beror främst på våra solvanor – och inte på att solens UV-strålning blivit starkare.

Vilken gas förstör ozonlagret?

En kloratom kan bryta ner mer än 100 000 ozonmolekyler innan den lämnar ozonskiktet i stratosfären. Andra ozonnedbrytande ämnen är metylbromid (växtgifter), haloner (eldsläckare) och metylkloroform (lösningsmedel). Bromatomerna i en del av dessa ämnen är ännu effektivare ozonnedbrytare än vad klor är.

Var hittar man ozonlagret?

I stratosfären, 10–50 kilometer över våra huvuden, omvandlar solljuset ständigt en del av luftens syremolekyler till ozon. Därmed bildas det naturliga ozonskiktet, som i sin tur absorberar ultraviolett ljus, UV-B-strålning, från solen.

Vilka ämnen tunnar ut ozonskiktet?

Överdriven exponering för UV-strålning orsakar hudcancer och ögonsjukdomar samt skadar ekosystemet. Till följd av mänsklig aktivitet tunnas det livsviktiga ozonskiktet ut av ämnen som släpps ut i luften, framför allt CFC-föreningar dvs. klorfluorkolväten (freoner) och metylbromid.

Hur tunnas ozonlagret ut?

Orsaken till uttunningen är att ämnen som bryter ned ozon har släppts ut i atmosfären. Exempel på ämnen som bryter ned ozonskiktet är klorerade ämnen, som finns i bland annat kylskåp, anläggningar för luftkonditionering och skumplast. Sedan 1987 finns ett internationellt avtal som kallas Montrealprotokollet.

Vad har hänt med ozonlagret?

Halterna av ozonförstörande ämnen i vår atmosfär minskar och så gör även många av ozonhålen. Ozonlagret började tunnas ut i början av 1970-talet på grund av utsläpp av olika gaser, speciellt freoner. Tio år senare var hotet mot ozonskiktet högaktuellt.

Share this post