Trendig

Vem ansvarar for att delegeringen ar aktuell?

Vem ansvarar för att delegeringen är aktuell?

Det är den som beslutat om delegering, verksamhetschef, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) eller den som i annat fall är ytterst ansvarig för patientsäkerheten inom verksamheten som måste besluta om återkallelse eller omprövning av delegeringsbeslutet.

Vem bedömer om du kan få en delegering?

Vårdgivaren. Vårdgivaren beslutar om vilka moment rörande iordningställande, administrering eller överlämnande som får delegeras och under vilka förutsättningar detta är förenligt med en god och säker vård.

Vem beslutar om delegering?

Vårdgivaren kan aldrig bestämma att en viss arbetsuppgift ska delegeras. Endast den som har formell och reell kompetens och som ansvarar för arbetsuppgiften kan besluta om delegering. Delegering får inte ske mot någons vilja.

Vad säger lagen om delegering?

Den som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen får delegera en arbetsuppgift till någon annan endast när det är förenligt med kravet på en god och säker vård. Den som delegerar en arbetsuppgift till någon annan, ansvarar för att denne har förutsättningar att fullgöra uppgiften.

Hur går delegering till vid just läkemedelshantering?

Den som iordningställer ett läkemedel ska i första hand själv administrera eller överlämna läkemedlet till patienten. I undantagsfall kan en annan person med formell kompetens ta över det iordningställda läkemedlet och administrera eller överlämna det.

Vad innebär delegering inom äldreomsorgen?

Med delegering menas att någon som tillhör hälso- och sjukvårdspersonalen och som är formellt kompetent för en medicinsk arbetsuppgift överlåter denna till en annan person som saknar formell kompetens för uppgiften. Den som tar emot en delegering skall alltid ha reell kompetens för uppgiften.

Vad får en sjuksköterska delegera?

Exempel på uppgifter som kan delegeras inom hälso- och sjukvården:

  • Administrera (överlämna) ordinerat läkemedel som iordningställts genom dosdispensering av Apotek (Apodos)
  • Administrera läkemedel som iordningställts av sjuksköterska och som inte är avsett för injektion, exempelvis i dosett.

Share this post