Blogga

Ar cytostatika farligt for gravida?

Är cytostatika farligt för gravida?

Vissa cytostatika kan förorsaka mutagena, teratogena och carcinogena skador. Därför ska kvinnor som är gravida och män eller kvinnor som planerar en graviditet informeras om riskerna och ges möjlighet till andra arbetsuppgifter om åtgärder i arbetsmiljön inte kan säkerställa att dessa risker undanröjs (AFS 2007:5).

Vilka konsekvenser kan vätsketillförsel i ett sent palliativt skede ge?

Att inte ge parenteral hydration till döende patienter kan resultera i att även andra behandlingar också undanhålls denna patientgrupp. Dehydrering kan leda till obalans i elektrolyterna, apati, hypovolemi, ökad risk för liggsår, förvirring, oro och muskelryckningar.

Vad är terminalt skede?

Palliativ vård benämns ibland helhetsvård eller lindringsvård. Tidigare användes begreppet terminalvård för att beskriva den palliativa vården de sista dagarna i livet hos en döende patient men detta begrepp har mer eller mindre övergetts idag.

Vad bör man tänka på då man vårdar en person som får cytostatikabehandling?

Illamående kan förebyggas Cytostatika kan orsaka illamående. En del mår så illa att de kräks. Illamåendet kan komma det närmaste dygnet efter behandlingen eller några dagar senare. Illamående kan lindras och ibland förebyggas helt med olika läkemedel.

Vad skiljer palliativ vård i tidigt skede från palliativ vård i sent skede?

I tidigt palliativt skede är energität kost oftast av godo, det ger mer ork och ger förutsättning för att bibehålla vikten längre. I sent palliativt skede är det däremot viktigt att ta reda på vad patienten klarar att äta och mår bra av.

Vad ska du tänka på när du hanterar tvätt som varit i kontakt med en patient som får cellgifter?

Lägg skyddsrocken i en vattenlöslig tvättpåse, därefter i en märkt gul riskavfallspåse. Kontaminerade textilier hanteras som riskavfall. Tvätta händerna med tvål och vatten, avsluta med handdesinfektion. Dokumentera tillbud och skriv en avvikelserapport.

Share this post