Vad gör en doula?
En doula har utbildning i att stödja kvinnor under förlossning och kulturkompetens från såväl ursprungslandet som från Sverige och svensk förlossningsvård, och ger stöd på det språk du talar. Doulan förklarar, ger trygghet och hjälper till med kommunikationen mellan dig och vårdpersonalen. Doulan har tystnadsplikt.
Hur utbildar man sig till doula?
De flesta doula-utbildningar är fyra dagar lång och hålls i form av två helgkurser där teori varvas med praktiska övningar. På kursen hinner man med att ge en kortare teoretisk bakgrund till den normala födselns fysiologi samt lära ut tekniker för hur man på bästa sätt kan stötta födande.
Hur mycket tjänar man som doula?
ODIS rekommenderar att nyutbildade doulor tar minst 3000 kronor. Erfarna och certifierade doulors arvode är ofta högre, uppemot 12000 – 15000 kronor. Odis rekommenderar att man startar företag om man tar mer än några enstaka uppdrag per år.
Vad har en doula för utbildning?
Man behöver inte ha fött barn innan och det behövs ingen formell utbildning för att få kalla sig doula – det är nämligen ingen skyddad yrkestitel. Därmed skiljer yrkeskategorin doulor sig från de andra yrkeskategorier som jobbar med förlossningar; det vill säga undersköterskor, barnmorskor och läkare.
Hur vanligt med doula?
Doula, som betyder ”kvinna som ger omvårdnad” på grekiska, är ett relativt nytt begrepp i Sverige, men är vanligt i både USA och England sedan länge. Kvinnor som hjälper varandra under förlossningen har funnits i alla tider men funktionen har lite glömts bort i samband med att förlossningarna flyttat in på sjukhusen.
Vad kommer doula ifrån?
Ordet doula kommer från grekiskan och betyder ungefär ’tjänarinna; kvinna som ger omvårdnad’. En doula är en person som ger stöd åt en kvinna och hennes närmaste under graviditet, förlossning och eftervård.