Trendig

Varfor finns Lararforbundet?

Varför finns Lärarförbundet?

Det finns många fördelar med att bli medlem i Lärarförbundet. Är du medlem ingår bland annat inkomstförsäkring, kurser för lärare, förmånliga medlemslån, lönestatistik, försäkringar, experthjälp och juridiskt stöd.

Hur många medlemmar är det i Lärarförbundet?

Bland Lärarförbundets 234 000 medlemmar hittar man lärare i grundskolan, ämnes- och yrkeslärare i gymnasieskolan, förskollärare, lärare i fritidshem, skolledare, högskole- och universitetslärare, folkhögskolelärare, lärare på vuxenutbildningen, lärare i särskolan, lärare i kulturskolan samt studie- och yrkesvägledare.

Vilka organiserar Lärarförbundet?

Vi är ett fackligt professionsförbund med över 234 000 medlemmar från skolans alla delar. Vi organiserar till exempel lärare, förskollärare, fritidspedagoger, grundskollärare, gymnasielärare, högskolelärare, studie- och yrkesvägledare, lärare i musik- och kulturskolor och skolledare.

Hur vet jag om jag är medlem i Lärarförbundet?

Logga in med BankID Det ställer extra höga krav på Lärarförbundet att hantera dina medlemsuppgifter på ett korrekt sätt. Med anledning av detta kan du bara komma åt dina personliga sidor, förbundswebben och utbildningswebben med inloggning via bankid. Med BankID loggar du in tryggt och säkert.

Är Lärarförbundet med i LO?

Sacos kongress har, den 11 november, sagt ja till att Lärarförbundet blir en del av Sacofederationen. Beslutet innebär att Saco växer med hela 234 000 medlemmar och nu närmar sig miljonen. – Det är glädjande att vi nu kan samla ännu fler akademiker.

Vilket förbund tillhör Lärarförbundet?

Lärarförbundet är medlem i Tjänstemännens Centralorganisation (TCO). Men vid en extra kongress i september 2020 beslutade Lärarförbundet att begära utträde ur TCO. I november 2021 beviljade Sveriges akademikers centralorganisation (SACO) förbundets medlemsansökan.

Lärarförbundet bildades 1991 då två av de större svenska lärarförbunden – Sveriges facklärarförbund (SFL) samt Sveriges lärarförbund (SL) gick samman. Beslut om samgående togs 1988 efter en långdragen process av förhandlingar mellan de olika lärarförbunden.

Hur länge har lärare funnits i Sverige?

I augusti 1838 gick fem unga skollärare i Blekinge samman för att bilda den första lärarorganisationen. Så såddes det första fröet till dagens Lärarförbund. 1880 var landets folkskollärare samlade i Sveriges Allmänna Folkskollärareförening (SAF).

Hur länge har läraryrket funnits?

Det är nödvändigt att göra ett urval bland alla de olika slags lärare som funnits. Här kan tyvärr inte förskollärare, småskollärare, facklärare eller speciallärare behandlas. Vi utgår från folkskolans lärarkår – ett yrke som växte fram i samband med folkskolans etablering i mitten av 1800-talet.

Share this post