Innehållsförteckning
- 1 Vilka riskfaktorer finns för att utveckla diabetes typ 2?
- 2 Vad är orsakerna till typ 2 diabetes?
- 3 Varför får du typ 2-diabetes?
- 4 Vad är riktlinjerna för diabetes typ 2?
- 5 Vad händer med insulin produktionen när en patient får diabetes typ 2?
- 6 Vilka komplikationer kan man få som har diabetes?
- 7 Vad händer med insulin produktionen när en patient får diabetes typ 1?
- 8 Vad är symptomen på typ 1-diabetes?
- 9 Varför är diabetes ett tillstånd?
Vilka riskfaktorer finns för att utveckla diabetes typ 2?
Övervikt, bukfetma, fysisk inaktivitet, rökning, stress, alkohol och matvanor är riskfaktorer som på- verkar insjuknandet. De val du gör kring din livsstil kan innebära att du helt och hållet kan förhindra eller skjuta upp insjuknandet. Till en början brukar typ 2-diabetes inte ge några symtom.
Vad är orsakerna till typ 2 diabetes?
Övervikt och fetma är nog de främsta orsakerna till typ 2 diabetes. Nedsatt glukostolerans som är ett förstadium till typ 2 diabetes innebär att kroppen blir sämre på att hantera socker i blodet än en frisk person. Nedsatt glukostolerans är också riskfaktor för fetma, insulinresistens och prediabetes.
Vad är behandling för typ 2-diabetes?
Behandling. Målet med behandlingen vid typ 2-diabetes är att få ner blodsockervärdet. Det går att göra med fysisk aktivitetoch bra matvanor, men du behöver oftast också läkemedel. Du kan också få behandling mot högt blodtryck och höga blodfetter, om det behövs.
Varför får du typ 2-diabetes?
Vid typ 2-diabetes får du ett eller flera av följande symtom: 1 Du blir trött och kraftlös. 2 Du blir mer törstig. 3 Du kissar oftare och större mängder. 4 Du får försämrad syn och ser dimmigt. 5 Du kan få klåda i underlivet.
Vad är riktlinjerna för diabetes typ 2?
Socialstyrelsen har tagit fram nationella riktlinjer för hur diabetes typ 2 och en rad andra kroniska sjukdomar bör utredas och behandlas. Riktlinjerna innehåller rekommendationer till hälso- och sjukvården om vissa undersökningar och behandlingar som kan vara aktuella för att ta hand om dig som har diabetes typ 2.
Kan man få diabetes typ 2 av socker?
Diabetes orsakas av att man äter för mycket socker Och nja, inte heller typ 2-diabetes orsakas av att man bara äter för mycket socker. I så fall skulle ju alla som äter lite för mycket godis drabbas. Diabetes typ 2 är till stor del ärftlig men det finns även andra riskfaktorer som höjer risken att drabbas.
Vad händer med insulin produktionen när en patient får diabetes typ 2?
Vid typ 2-diabetes är förmågan att producera insulin inte helt borta men mängden insulin räcker inte för kroppens behov. Det beror framför allt på två saker: Dels förmår inte kroppen att svara med ökad insulinproduktion i tillräcklig mängd när blodsockret stiger efter exempelvis en måltid.
Vilka komplikationer kan man få som har diabetes?
Makrovaskulära diabeteskomplikationer utgörs av:
- Koronar hjärtsjukdom. Diabetes ökar starkt risken för prematur koronar hjärtsjukdom omfattande hjärtinfarkt och angina pectoris.
- Ischemisk stroke.
- Hypertoni.
- Diabeteskardiomyopati.
- Perifer kärlsjukdom.
Kan man äta socker om man har diabetes?
Det går bra att dricka kaffe och te. Båda dryckerna innehåller skyddande ämnen som är bra vid diabetes. Men undvik att använda socker, ta hellre sötningsmedel. Tänk även på att mjölken i kaffet innehåller kolhydrater.
Vad händer med insulin produktionen när en patient får diabetes typ 1?
Vid typ 1-diabetes har kroppens egen insulinproduktion helt upphört. Alla personer med typ 1-diabetes behandlas med insulin. Insulin kan bara ges i form av injektioner.
Vad är symptomen på typ 1-diabetes?
Viktnedgång. Synförsämring. Symtomen på typ 1-diabetes visar sig när 70 till 80 procent av de insulinproducerande cellerna inte förmår producera insulin. De första tecknen brukar vara stora urinmängder, ökad törst och onormal trötthet, ibland också viktnedgång.
Vilka är tecknen på diabetes?
De första tecknen på diabetes brukar vara stora urinmängder, ökad törst och onormal trötthet. Symtom typ 1-diabetes. Stora urinmängder.
Varför är diabetes ett tillstånd?
Diabetes är inte ett utan flera olika tillstånd med olika orsaker. Den gemensamma nämnaren är att sockerhalten i blodet är för hög eftersom kroppen inte kan tillgodogöra sig energin från maten på rätt sätt. De första tecknen på diabetes brukar vara stora urinmängder, ökad törst och onormal trötthet.