Populära

Vad ar vanliga komplikationer vid diabetes?

Vad är vanliga komplikationer vid diabetes?

Långvarigt högt blodsocker ökar risken för organförändringar eftersom de små och stora blodkärlen, hjärtat och nerverna skadas av hög blodsockerhalt. A och O är alltså att försöka ha god blodsockerkontroll. Risken att få senkomplikationer beror också på hur länge man har haft diabetes.

Vid diabetes ökar risken för aterosklerotiska* förändringar i både små och stora blodkärl. De småkärlsförändringar som uppkommer i till exempel njurarna och på näthinnan kan leda till nedsatt njurfunktion och sämre synförmåga. I hjärtat kan det förekomma skador i både stora och små blodkärl.

Hur farligt är diabetes typ 1?

Det är bra att allt fler får förståelse för att typ 1-diabetes är en allvarlig sjukdom som kan leda till allvarliga komplikationer akut men även på lång sikt, att orsaken är en gåta, att ingen botas och att behandlingen är tung och intensiv.

Vad är komplikationer vid typ 1-diabetes?

Plötsliga komplikationer vid typ 1-diabetes Plötsliga komplikationer beror på att man har alltför höga eller alltför låga blodsockervärden. Om man har kraftigt förhöjda blodsockervärden kan man få syraförgiftning, ketoacidos. Om blodsockervärdet blir alltför lågt kan resultatet bli insulinkänning.

Vad är behandling av typ 1-diabetes?

Behandling av typ 1-diabetes. Förstora bilden. Det är sällan några problem att ta sina insulininjektioner själv. Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin.

Hur behandlas typ 1-diabetes?

Behandlingen vid typ 1-diabetes består av att kontrollera blodsockervärdet och att ta insulin. Blodsockervärdet är det mått som anger hur mycket socker du har i blodet, och med insulin kan cellerna ta upp sockret som finns i blodet. Du kommer att få stöd, råd och uppmuntran från ett diabetesteam.

Varför kallas diabetes för sockersjuka?

Diabetes är ett samlingsnamn för flera sjukdomar som alla ger för mycket socker i blodet hos den som fått sjukdomen. Tidigare kallades diabetes för sockersjuka eftersom blodsockernivån är förhöjd. Orsaken till att blodsockernivån är för hög skiljer sig åt mellan de olika sjukdomarna: Vid typ 1-diabetes har kroppen slutat bilda insulin.

https://www.youtube.com/watch?v=SkLZbvGosEA

Share this post