Rekommendationer

Vad menas med sekundar anemi?

Vad menas med sekundär anemi?

Sekundär anemi (”anemia of chronic disease”, ACD) uppstår genom akut eller kronisk hämning av erytropoesen medierad av inflammatoriska cytokiner vid t ex infektion, kollagenos eller tumörsjukdom. Vid ACD föreligger ofta en för anemigraden låg erytropoetinproduktion.

Varför lågt transferrin?

Vad innebär ett lågt transferrinvärde? Ett lågt värde kan ses vid olika typer av inflammation i kroppen, vid överskott av järn i kroppen, blodbrist orsakad av andra orsaker än järnbrist, leverskada och vid järninlagringssjukdomen hemokromatos.

Varför anemi vid inflammation?

Den vanligaste orsaken till anemi hos patienter med inflammatorisk tarmsjukdom är järnbrist, antingen som följd av intestinal blödning och/eller försämrat intag/upptag av järn, eller som konsekvens av kronisk inflammation. Ofta föreligger flera av dessa orsaker samtidigt.

När blir lågt blodvärde farligt?

Ja, ett blodprov kan påvisa om mängden röda blodkroppar ligger under referensvärdet. Normalt ska det så kallade Hb-värdet ligga över 120 g/L hos kvinnor och över 130 g/L hos män. Något lägre, 115-120 g/L, för personer som är över 80 år. Om man har ett blodvärde som är lägre än normen kan man konstatera anemi.

Varför stiger ferritin vid inflammation?

Ferritin är ett protein i kroppen som binder sig till järn. Det mesta av det järn som lagras i kroppen är bundet till ferritin. Mängden ferritin i blodet visar hur mycket järn som lagras i kroppen, och ferritinvärden stiger med ökad ålder. Ferritin kallas därför ofta för järndepå.

Vilka sjukdomar ger anemi?

Blodbrist uppkommer när blodet innehåller för få röda blodkroppar. Det finns många olika orsaker till blodbrist. Du kan till exempel få blodbrist av järnbrist, vitaminbrist, inflammatoriska sjukdomar, autoimmuna sjukdomar, benmärgssjukdomar, cancer och ärftliga sjukdomar.

Hur snabbt verkar intravenöst järn?

70 kg och över

Beräknad volym Ferinject Motsvarande järnmängd Minsta administreringstid
2 till 4 ml 100 till 200 mg Ingen föreskriven minimitid
> 4 till 10 ml > 200 till 500 mg 6 minuter
> 10 till 20 ml > 500 till 1 000 mg 15 minuter

Varför sjunker Ferritinvärdet?

Järnbrist och tömning av järnförråden utgör för tillfället de enda prövade orsakerna till varför ferritinvärdet i blodet kan sjunka.

Vad beror lågt Ferritinvärde på?

Ferritin är normalt en markör för kroppens järndepåer och ett lågt ferritin bevisar att järnbrist föreligger. Ett normalt ferritin utesluter dock ej järnbrist, då ferritin ökar vid inflammation, infektion och dyl. Sekundär anemi kan bero på inflammation, malignitet, njursvikt mm.

Share this post