Rekommendationer

Hur manga hjarnskakningar kan man ha?

Hur många hjärnskakningar kan man ha?

Enstaka hjärnskakningar klarar vi alla av. Blir det många smällar som upprepas många gånger från unga år tills du är 40 under en lång idrottskarriär, det mår hjärnan inte bra av. Niklas Marklunds forskargrupp gör också experimentella studier på försöksdjur för att testa nya behandlingar.

Hur känns en mild hjärnskakning?

De allra flesta skador är milda, det man i dagligt tal kallar för hjärnskakning, som kan ge symtom som huvudvärk, ljud-och ljuskänslig, illamående, trötthet och yrsel. Man kan också få besvär med sömnen, nedsatt koncentration, nedstämdhet, overklighetskänsla och emotionell instabilitet.

Hur lång tid tar det att bli frisk från hjärnskakning?

En lätt hjärnskakning går över efter några dagar, medan svåra kan kräva sjukhusvård. Det är viktigt att vila hjärnan efter en hjärnskakning, så att den kan återhämta sig.

Hur känns det när man har hjärnskakning?

Patienten kan ha lindrig huvudvärk, trötthet, illamående och hon eller han kan kräkas ett par gånger. Hjärnskakning orsakar alltid en skallskada, men det är tillfällig. Om patienten är även en liten stund medvetslös vid hjärnskakningen eller minnesluckan är längre än 10 minuter, gäller det att söka läkarens bedömning.

Hur blir man frisk från hjärnskakning?

Vid en konstaterad hjärnskakning som inte ger anledning att misstänka en allvarlig skada finns ingen särskild behandling att ge. De flesta blir helt återställda inom några veckor med hjälp av vila. I mer ovanliga fall kan yrsel, huvudvärk, trötthet och koncentrationssvårigheter ge mer långvariga besvär.

Hur känns huvudvärk vid hjärnskakning?

den mjuka hjärnvävnaden innanför skallbenet kommer då i större rörelse än den tål. För att betraktas som en hjärnskakning ska hjärnans funktioner var påverkade. Exempel på detta är att man kortvarigt förlorar medvetandet, får en minneslucka, känner sig omtöcknad eller mår illa.

Share this post