Populära

Vad ar Kompartment syndrom?

Vad är Kompartment syndrom?

Kompartmentsyndrom uppstår när trycket inom ett slutet anatomiskt rum överstiger trycket i kapillärerna. Detta leder till ischemi i vävnaden. Risken med ett obehandlat kompartmentsyndrom är total nekros av alla muskler inom det avgränsade området.

När muskeln svullnar?

Ett annat ord för muskelfack är kompartment. När en muskel sväller blir den större. Då kan det bli för trångt i muskelfacket och skador kan uppstå. Skadan förekommer oftast i benet eller armen, men man kan även få den i andra kroppsdelar.

Varför får man kompartmentsyndrom?

Anatomiska förhållanden, trånga kompartments, predisponerar. Vid kroniskt kompartmentsyndrom dominerar troligen kombinationen av långvarig fysisk aktivitet och anatomiska förhållanden som orsak. Även hypotoni i vävnaden efter skada, medvetslöshet/intoxikationer kan framkalla kompartmentsyndrom.

Vad är kroniskt kompartmentsyndrom?

Kroniskt kompartmentsyndrom ger en stark smärta i underbenet. Smärtan kommer i samband med att du är aktiv, exempelvis vid löpning eller annat hårt arbete. Det som sker är att du fått syrebrist i musklerna och därmed tvingas avbryta ditt löppass eller din aktivitet.

Vilka muskler finns på underbenet?

På underbenet finns flera muskler samlade i grupper. Här är några av de viktigaste musklerna: Framför skenbenet ligger främre skenbensmuskeln. Den utgår från skenbenet och vadbenet och fäster vid vristen och tårna. När du spänner muskeln böjs fotleden och tårna uppåt. Yttre vadmuskeln och inre vadmuskeln finns på underbenets

Vad är underarmens muskler?

Underarmens muskler. I underarmen finns ungefär tjugo olika muskler. Flera muskler arbetar tillsammans i grupper. De kan till exempel böja eller sträcka handleden och fingrarna. De kan också vrida underarmen och handen utåt eller inåt. Underarmens muskler sträcker sig mellan underarmens, handens och fingrarnas ben.

Hur fungerar muskler och senor i kroppen?

Muskler och senor gör att vi kan röra på oss och att viktiga organ i kroppen kan fungera. Musklerna ger stöd till skelettet och skyddar inre organ. I musklerna bildas också värme som hjälper till att hålla kroppstemperaturen på en lagom nivå.

Vad är musklerna på lårets baksida?

På lårets baksida finns tre muskler som tillsammans sträcker i höftleden och böjer och vrider benet i knäleden. De musklerna brukar kallas hamstringsmusklerna. På insidan av låret finns fem muskler som alla för benet inåt mot mitten av kroppen. Den största muskeln kallas stora inåtförarmuskeln. Förstora bilden.

https://www.youtube.com/watch?v=8zUrxeWPSNQ

Share this post