Blogga

Varfor spola kateter?

Varför spola kateter?

Vid oförklarlig minskning av diures eller vid misstanke om att katetern ej fungerar bör kontroll göras med Bladderscan vilket fungerar tillfredställande även med KAD inneliggande i blåsan. Indikationer för spolning av urinblåsan är koagler eller grumlig sedimenterad urin.

Om det inte kommer urin kan katetern vara täppt av gel eller vara vikt i urinröret. Be patienten hosta, tryck försiktigt över blåsan eller spruta in 10-20 mL steril natriumklorid. Det ska gå lätt att spruta in vätskan och retur av urin ska uppnås.

Hur ofta spola kateter?

Hur ofta en kvarliggande kateter ska bytas beror på den enskilde patientens behov. Det första bytet bör dock göras inom 4-6 veckor. Efter bedömning av stenutfällning på katetern och i urinen samt efter utvärdering av patientens känsla av obehag beslutas tiden till nästa byte.

Varför läcker kad?

Läckage av urin bredvid katetern och trängningar kan ha många orsaker som stopp i katetern, att katetern är för grov eller att kateterballongen trycker mot blåsbotten eller urinröret och irriterar. Kontrollera ballongens storlek.

Varför spolar man urinblåsan?

Spoldropp, kontinuerlig blåssköljning Det som spoldroppet önskar åstadkomma är genomsköljning av urinblåsan för att föra ut koagel som annars riskerar att förbli kvar i urinblåsan och bilda en blåstamponad. Det är en fördel om koaglen kan spolas ut för att påskynda att hematuri upphör.

Hur ofta bör behovet av fortsatt Kateterbehandling utvärderas i slutenvård?

Behandla med urinkateter endast på strikt indikation efter ordination av läkare. Ge korrekt omvårdnad vid behandling med urinkateter. Dokumentera i patientens journal. Utvärdera behovet av KAD i sluten vård dagligen [5].

Vad är Hematurikateter?

En hematurikateter är en specialkateter som har grovleken 20 Charriére (Ch) eller grövre och är framtagen för att ha en utökad förmåga att upprätthålla det inre hålrummet som krävs för att skölja ut klumpar av blodkoagel. Katetern finns i materialen silikonbelagd latex och plast.

Share this post