Allmänning

Vad innebar diabetes med komplikationer?

Vad innebär diabetes med komplikationer?

Komplikationer som sker snabbt Båda är allvarliga tillstånd som kan bli livshotande: Ketoacidos kan uppstå om du har mycket höga blodsockervärden och samtidigt brist på insulin. Insulinkänning kan uppstå om blodsockervärdet sjunker kraftigt och kan leda till medvetslöshet. Insulinkänning kallas också för hypoglykemi.

Vad är diabetes insipidus?

Diabetes insipidus är en sällsynt sjukdom som kännetecknas av utsöndring av stora mängder okoncentrerad urin – många liter per dygn – och därmed ökad törst. I övrigt är urinen normal. Man delar huvudsakligen in tillståndet i två grupper efter orsak: Neurogen diabetes insipidus eller nefrogen diabetes insipidus.

Vad är komplikationer av diabetes?

Komplikationer av diabetes Vid diabetes ökar risken för aterosklerotiska* förändringar i både små och stora blodkärl. De småkärlsförändringar som uppkommer i till exempel njurarna och på näthinnan kan leda till nedsatt njurfunktion och sämre synförmåga.

Kan man få en rekyleffekt efter en insulinkänning?

Efter en insulinkänning kan man få en så kallad rekyleffekt under det närmaste dygnet, vilket innebär att blodsockervärdet blir för högt. Om det är rejält förhöjt beror det oftast på att man ätit eller druckit för mycket under insulinkänningen.

Vad kan man få för följdsjukdomar av diabetes?

Hos personer med diabetes finns en ökad risk för hjärt-kärlsjukdom såsom hjärtinfarkt och stroke. Båda typerna av diabetes kan leda till följdsjukdomar i kroppens små blodkärl. Högt blodsocker innebär även ökad risk för åderförfettning i de stora kärlen, något som kan leda till hjärtinfarkt eller stroke.

Vad är behandling för typ 2-diabetes?

Behandling. Målet med behandlingen vid typ 2-diabetes är att få ner blodsockervärdet. Det går att göra med fysisk aktivitetoch bra matvanor, men du behöver oftast också läkemedel. Du kan också få behandling mot högt blodtryck och höga blodfetter, om det behövs.

Vad är komplikationer vid typ 1-diabetes?

Plötsliga komplikationer vid typ 1-diabetes Plötsliga komplikationer beror på att man har alltför höga eller alltför låga blodsockervärden. Om man har kraftigt förhöjda blodsockervärden kan man få syraförgiftning, ketoacidos. Om blodsockervärdet blir alltför lågt kan resultatet bli insulinkänning.

Vad är riktlinjerna för diabetes typ 2?

Socialstyrelsen har tagit fram nationella riktlinjer för hur diabetes typ 2 och en rad andra kroniska sjukdomar bör utredas och behandlas. Riktlinjerna innehåller rekommendationer till hälso- och sjukvården om vissa undersökningar och behandlingar som kan vara aktuella för att ta hand om dig som har diabetes typ 2.

Varför får du typ 2-diabetes?

Vid typ 2-diabetes får du ett eller flera av följande symtom: 1 Du blir trött och kraftlös. 2 Du blir mer törstig. 3 Du kissar oftare och större mängder. 4 Du får försämrad syn och ser dimmigt. 5 Du kan få klåda i underlivet.

https://www.youtube.com/watch?v=lLGpRQNAku4

Share this post