Ny

Vad ar infektios endokardit?

Vad är infektiös endokardit?

Infektiös endokardit är en infektion lokaliserad till hjärtklaffar eller i sällsynta fall enbart till hjärtats endokard. Det krävs en endotelskada (oftast mikroskopisk) kombinerad med samtidig bakteremi för att en vegetation skall bildas.

Vad är infektiös?

Infektiös. Annat ord för smittsam.

Vad är nekrotiserande fasciit?

Nekrotiserande mjukdelsinfektioner Samlingsbegrepp för allvarlig infektion djupt i subkutis. Infektionen sprider sig lätt i fascieplanet (nekrotiserande fasciit), ibland även i muskelvävnad (myosit) vilket kan leda till kompartmentsyndrom pga kraftig svullnad.

Vad orsakar endokardit?

Endokardit är en livshotande inflammation i den hinna som täcker insidan av hjärtats kamrar, endokardiet. Det beror oftast på en infektion orsakad av bakterier eller svamp som spridit sig från en annan del av kroppen via blodet. Det är vanligt att infektionen sitter i hjärtklaffarna, så kallad hjärtklaffsinfektion.

Vilka bakterier orsakar endokardit?

Etiologi. Endokardit kan ha ett akut eller subakut förlopp, främst utifrån bakomliggande agens. Vanligast är stafylokocker (ofta akut) och alfahemolytiska streptokocker (ofta subakut). Icke-bakteriell endokardit kan ses vid exempelvis malignitet, reumatisk feber, SLE eller koagulationsrubbning.

Vad betyder nekrotiserande?

Nekrotiserande avser döda celler som ses i mitten av granulom. Däremot har ett icke-nekrotiserande granulom inga döda celler i mitten. Nekrotiserande granulom är anmärkningsvärda eftersom de är mer benägna att vara närvarande vid infektioner, såsom tuberkulos eller svampinfektioner.

Varför får man hjärtmuskelinflammation?

En hjärtmuskelinflammation kan ha många orsaker. Lindriga former av sjukdomen orsakas vanligtvis av en virusinfektion. Det är ovanligt, men ibland orsakas en hjärtmuskelinflammation av bakterier. Den kan också orsakas av andra sjukdomar i kroppen eller av giftiga ämnen, som bland annat kan finnas i läkemedel.

Vilka bakterier orsakar Bakteriemi?

Tabell 1. Clostridium perfringens är en bakterie med potential att orsaka flera typer av allvarliga infektioner. Vid bakteriemi kan bakteriens toxinproduktion orsaka ett fulminant sjukdomsförlopp med uttalad hemolys och sepsis.

Hur snabbt får man sepsis?

Symtom på sepsis kan visa sig snabbt, redan inom ett par timmar. Sepsis leder snabbt till ett försämrat allmäntillstånd. Sepsis visar sig genom: Kraftig feber (över 38 grader) och frossa.

Share this post