Frågor

Hur mycket pengar finns i AP-fonderna?

Hur mycket pengar finns i AP-fonderna?

Vid utgången av december 2020 förvaltade AP-fonderna tillsammans 1652 miljarder kronor.

Hur har Sjunde AP fonden gått?

Grattis! Då sparar du i AP7 Såfa som förra året steg över 31 procent och det är åtminstone rejält bättre än den genomsnittlige PPM-spararen. Avkastningen på 31 procent kan jämföras med den genomsnittliga utvecklingen för de privata fonderna på PPM-torget, som var 27 procent.

Vad investerar AP-fonderna i?

De investeringar som AP-fonderna har inom fastigheter, infrastruktur, skog och onoterade bolag via riskkapitalbolag ingår i illikvida tillgångar. Under våren 2020 tillkom ytterligare förändringar till regelverket. AP-fonderna får äga onoterade aktier via riskkapitalbolag eller genom saminvestering med riskkapitalbolag.

Varför flera AP-fonder?

En av grundtankarna med förvaltningen av kapitalet i inkomstpensionssystemet, var att ha flera AP-fonder, som tillsammans skapar riskspridning. Ett annat skäl var att resultatet skulle gynnas av den positiva konkurrens flera AP-fonder skapar både vad gäller kostnader och resultat.

Hur styrs AP-fonderna?

AP-fonderna är statliga myndigheter som styrs genom lag, vilket motiveras av ett krav på oberoende från regeringen i förvaltningen av fondmedlen. Regleringen finns i lagen (2000:192) om allmänna pensionsfonder (AP-fonder) respektive lagen (2000:193) om Sjätte AP-fonden.

Vad är Sjätte AP-fonden?

Det övergripande målet för Sjätte AP-fondens placeringsverksamhet är att fonden, inom ramen för vad som är till nytta för försäkringen för inkomstgrundad ålderspension, ska förvalta anförtrodda medel genom placeringar på riskkapitalmarknaden.

Vem äger AP fonden?

Styrelserna ansvarar för AP-fonderna Varje fond har en egen styrelse som tillsätts av regeringen. Styrelserna bär fullt ansvar för respektive fonds verksamhet. Det innebär att besluta om fondens övergripande avkastningsmål, placeringspolicy, ägarpolicy och riskhanteringsplan.

Vem äger Tredje AP fonden?

Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonderna (AP1, AP2, AP3, AP4) är en del av det allmänna pensionssystemet. Fonderna har alla samma uppdrag, det vill säga att förvalta buffertkapitalet, på uppdrag av riksdagen, till största möjliga nytta för pensionssystemet genom att skapa en hög avkastning till en låg risknivå.

2021 års utveckling är alltså inte något exceptionellt. Men ser man tillbaka flera år står sig AP7 riktigt bra. Utvecklingen motsvarar en årlig avkastning på över 15 procent sedan fonden startade 2010 (innan hette den Premiesparfonden och Premievalsfonden).

Share this post