Ny

Vad paverkar var sjalvuppfattning?

Vad påverkar vår självuppfattning?

Vår självuppfattning baserar sig på tidigare erfarenheter av framgång och misslyckanden. Speciellt tidiga barndomsupplevelser och skolgången har en stark inverkan på vår självuppfattning. Föräldrar och lärare fungerar förebilder.

Hur påverkas vår självbild?

Har man en bra självbild så innebär det att man har rätt bra koll på sina styrkor, svagheter och känner sina begränsningar – en sämre självbild gör att man inte riktigt känner sig själv. Det i sin tur kan påverka både självkänslan och framförallt självförtroendet.

Hur påverkas ditt beteende av din självbild?

Självbilden påverkar dina tankar och känslor och gör att du agerar utefter dem. Hur du agerar påverkar hur andra ser på dig. Andras beteende mot dig påverkas av deras syn på dig. Till slut kommer det tillbaka till dig själv – hur andra beter sig mot dig kommer att påverka din självbild.

När blir en grupp en del av självbilden?

När man känner att man passar in och kan identifiera sig i en grupp så blir dess värderingar en del av ens egen självbild. Till exempel om man gillar musik, så söker man sig till en grupp med andra personer som gillar musik, då kan man känna att man passar in eftersom att man har gemensamma intressen.

Vad påverkar vår självbild?

Självbild – hur du ser på dig själv! Självbilden är lite som en sammanfattning av vem du tycker att du är och den påverkas av MASSOR av grejer; uppväxt, intressen, värderingar, temperament och utbildning är några.

Vad menas med självuppfattning?

Självuppfattning och självkänsla Den uppfattning man har av sig själv som person. Hur man ser på sig själv psykiskt, fysiskt och socialt. Det finns här en bibetydelse av självvärdering.

Vad är global självbild?

Enligt Whitehead (1995) finns det en hierarkisk modell på vår självbild, där global självbild är huvudgruppen och som har en underrubrik kallad den fysiska självbilden.

Vad anser du ingår i begreppet självkännedom?

Man kan säga att du har självkännedom när du har insikt i hur du fungerar och reagerar på olika känslor. Du är även öppen och mottaglig för dina egna behov och mönster. Du har förmågan att observera dig själv.

Share this post