Rekommendationer

Vad ar Likvorvatska?

Vad är Likvorvätska?

Cerebrospinalvätska, ryggmärgsvätska eller hjärn-ryggmärgsvätska, likvor (från latinets liquor cerebrospinalis), CSV eller CSF är en färglös vätska som fyller hjärnans ventriklar och flödar runt i och kring hjärnan och ryggmärgen mellan hinnorna pia mater och spindelvävshinnan.

Vilken funktion har cerebrospinalvätskan?

Cerebrospinalvätska (ryggmärgsvätska/likvor) har en viktig funktion i det centrala nervsystemet då den transporterar näring, avlägsnar slaggprodukter och fungerar stötdämpande som skydd vid fysiskt trauma. Flera neurologiska sjukdomar är kopplade till störningar i CSF-dynamiken.

Hur cirkulerar cerebrospinalvätskan?

Den totala volymen cerebrospinalvätska är 70-120 mL, och ca 750 mL secerneras per dygn från plexus choroideus. Vätskan passerar via hål mellan sidoventriklarna till tredje resp fjärde ventrikeln och därifrån till subarachnoidala rummet runt hjärna och ryggmärg.

Hur går lumbalpunktion till?

När nålen är på plats får ryggvätska droppa ner och ut i ett provrör. Totalt brukar hela undersökningen ta ungefär trettio minuter. Den tar så lång tid för att ryggvätskan rinner långsamt, en droppe i taget. Exakt hur lång tid provtagningen tar beror på hur mycket ryggvätska som behövs.

Vart sitter ventriklarna?

Det finns hålrum inuti hjärnan I hjärnan finns fyra hålrum som kallas ventriklar. Ventriklarna har förbindelse med varandra och innehåller en klar vätska som kallas hjärn-ryggmärgsvätska. Den kan också kallas likvor. Vätskan bildas i speciella blodkärl i ventriklarna, och den omger även hjärnan och ryggmärgen.

Vad är likvor var bildas det Vad har det för funktion?

Det finns hålrum inuti hjärnan Den kan också kallas likvor. Vätskan bildas i speciella blodkärl i ventriklarna, och den omger även hjärnan och ryggmärgen. Vätskan är stötdämpande och ger därför ett bra skydd. Hjärn-ryggmärgsvätskan transporterar näringsämnen till hjärnan och avfallsprodukter från den.

Vad är hydrocefalus för sjukdom?

Hydrocefalus är benämningen på tillstånd med ökad mängd vätska (cerebrospinalvätska/ryggmärgsvätska/likvor) i huvudet. Den ökade vätskemängden är oftast lokaliserad i hjärnans ventriklar, vilka då är vidare än normalt.

Share this post