Frågor

Vad ar smitta och smittspridning?

Vad är smitta och smittspridning?

smitta och smittspridning Smittvägar beskriver på vilket sätt mikroorganismer överförs från en smittkälla till en mottaglig individ. Samma mikroorganism kan ha flera smittvägar, till exempel både via kontakt och via droppar.

Vilken är den vanligaste smittvägen i vården?

Kontaktsmitta är den vanligaste smittvägen i vården.

Vilka sjukdomar är anmälningspliktiga enligt smittskyddslagen?

Alla sjukdomar som finns uppräknade i smittskyddslagen och smittskyddsförordningen är anmälningspliktiga. Det betyder att den läkare som upptäcker en sådan sjukdom ska anmäla det till regionens smittskyddsläkare. Smittskyddsläkaren har huvudansvar för smittskyddet i regionen.

Vad är livmedelsburen smitta?

Livsmedelsburen smitta innebär att livsmedel eller vatten direkt eller indirekt kontaminerats med smittämnen. Exempel är matförgiftning orsakad av stafylokocktoxin eller mag-tarminfektion orsakad av virus eller bakterier. Insektsburen smitta. Insekter kan ibland sprida smitta mellan människor och även djur.

Vad är en endogen smitta?

Endogen smitta. Endogena infektioner orsakas av mikroorganismer från människans egen bakterieflora. I samband med vård, behandling eller undersökning, kan bakterierna hamna i vävnader där de inte hör hemma och orsaka infektioner.

Vad är narativ smitta?

Narrativ smitta innebär att om ett vittne läser om brottet eller diskuterar om det kan berättelsen omedvetet ändras. Ett exempel är 5 vänner som varit med och vittnat ett brott. De träffas varje dag och diskuterar om vad som hände. Efter en tid kommer deras minnen successivt att nötas mot varandra och skapa en gemensam berättelse.

Hur kan man bedöma smittsamhet?

Smittsamhet kan bedömas med hjälp av ett PCR-test (HCV-RNA-test) eller ett antigen-test som kan påvisa hepatit C-virus i blodet. Om HCV-RNA eller antigen-testet är positivt innebär det att patienten är smittsam.

Vad är grundläggande principen för smittspridning?

Den grundläggande principen för att förebygga smittspridning är att bryta smittvägen och på så sätt hindra smittämnet att ta sig från smittkällan till en ny mottaglig person genom att tillämpa basala hygienrutiner. Smittvägarna bryts mest effektivt genom att hålla god personlig hygien, särskild vad gäller händerna.

Vilka åtgärder har betydelse för att förhindra smittspridning?

Övriga åtgärder som har betydelse för att förhindra smittspridning, exempelvis: 1 Tillräckligt med vårdplatser. 2 Tillräckligt med toaletter. 3 Tillräckligt med enkelrum. 4 Tillräckligt med personal. 5 God följsamhet till basala hygienrutiner. 6 Säkra städrutiner.

Share this post