Ny

Vad finns i naturgas?

Vad finns i naturgas?

Naturgas är en organisk produkt som bildades i jordskorpan för flera miljoner år sedan genom förmultning av levande organismer. Andelen metan vid utvinningen kan variera från omkring 70 procent och uppåt. I det svenska nätet innehåller naturgasen 90 procent metan, 6 procent etan och 2 procent propan.

Var finns naturgas i världen?

Naturgas finns i porösa berglager djupt under marken och under havsbotten. Den naturgas som används i Sverige kommer främst via Danmark. Naturgasen har bildats för många miljoner år sedan av döda växter och djur. Att gasen har stannat kvar under marken har flera orsaker.

Vad händer när en gas värms?

När man värmer en gas ges gasmolekylerna en större rörelse energi. Detta medför att de kolliderar med en större kraft och därmed kan de utöva ett större tryck på omgivningen som medför att gasen expanderar. Gasen består av ett stort antal molekyler som rör sig slumpmässigt med olika hastighet och riktning.

Vad händer med luft som kyls ner?

När vattenånga kondenseras eller när luft kyls till -190 grader, händer i princip samma sak. En gas övergår till en vätska, något som vi kallar fasövergång. Karakteristiskt för en fasövergång är att energi måste tillföras eller förbrukas utan att temperaturen förändras.

Vad finns i gasol?

Gasol är ett svenskt namn på en gasblandning som till största delen består av propan och butan. I Sverige används vanligen gasol som till minst 95 procent består av propan. Internationellt används beteckningen LPG, Liquefied Petroleum Gas.

Hur mycket naturgas finns i världen?

Organismer bröts ner och omvandlades till kol, olja och naturgas. Den lätta gasen sökte sig uppåt genom jordlagren och samlades i stora underjordiska fickor. De nu kända fyndigheterna av naturgas uppgår till flera tusen miljarder kubikmeter och beräknas räcka i minst 60 år.

Vad händer om man kyler en gas?

När gasen expanderar uträttar den arbete på omgivningen, vilket sänker gasens inre energi och därmed dess temperatur. När gasen expanderar adiabatiskt kyls den alltså av. Den processen upprepas till gasen har blivit så kall att den kondenserar.

Vad händer med trycket om du kyler ner behållaren?

Om vi både expanderar gasen och sänker dess temperatur så innebär det att trycket minskar enligt pV=nRT. Omvänt: Om vi komprimerar gasen kommer volymen att minska samtidigt som vi uträttar arbete på den, dvs dess inre energi måste öka och därmed dess temperatur.

Varför sjunker kall luft?

Kall luft har högre densitet än varm luft, därför sjunker kall luft och samlas i låga punkter i terrängen. Vinden är ett transportmedel för luft och kan därför påverka temperaturen genom att flytta kall eller varm luft till nya lägen.

Share this post