Ny

Vad anvands PFAS till?

Vad används PFAS till?

Användning. PFOS har använts inom många olika områden i nästan sex decennier. Det huvudsakliga användningsområdet för PFOS är att göra textilier, heltäckningsmattor, papper och andra material olje- och vattenfasta. Det har också använts i bland annat golvpolish, teflon i stekpannor, klädimpregnering och inom industrin.

Vilka egenskaper har PFAS?

Många PFAS är fett-, smuts- och vattenavvisande och används som impregnering av olika textilier, läder och pappersförpackningar. Många har även ytaktiva egenskaper som gör dem användbara i till exempel rengöringsmedel, färger, skidvalla och kosmetika.

PFAS används i en mängd olika produkter på grund av dess unika egenskaper av att både vara vatten- och oljeavvisande och tåla höga temperaturer. PFAS används bland annat i impregneringsmedel i textilier och heltäckningsmattor, i papper och kartong till matförpackningar, i stekpannor, rengöringsmedel och brandskum.

Vad är det PCB?

PCB är ett samlingsnamn för 209 olika giftiga och svårnedbrytbara ämnen (polyklorerade bifenyler). Sedan industrin började använda PCB i stor skala på 1930-talet, har användningsområdena varit många: i byggnader som fog- och golvmassa och i isolerrutor. i transformatorer och kondensatorer.

Vilka Sminkmärken innehåller inte PFAS?

Listan: De 57 sminkmärken som lovat att sluta med PFAS!

  • African Beauty Brands (ägs av L’oréal)
  • Akademikliniken.
  • Atelier Cologne (ägs av L’oréal)
  • BareMinerals.
  • Biolage (ägs av L’oréal)
  • Biotherm (ägs av L’oréal)
  • Body shop.
  • Cacharel (ägs av L’oréal)

Varför förbjuds inte PFAS?

Gemensamt för alla PFAS-ämnen är att de är mycket svåra att bryta ner och att de sprids långväga via luft och vatten. Vissa PFAS kan dessutom ha skadliga effekter för människa och miljö. Därför har Kemikalieinspektionen inlett ett arbete för att förbjuda alla PFAS-ämnen i hela EU.

Hur påverkar PFAS oss?

PFAS-ämnen kopplas till skadliga effekter som allt från olika cancerformer till påverkan på immunförsvaret och kolesterolhalter i blodet samt påverkan på födelsevikt hos nyfödda.

Vilka gränsvärden har Sverige för PFAS?

EFSA har inte tagit fram ett gränsvärde för dricksvatten. Det som dricksvattenproducenter har att förhålla sig till tillsvidare är Livsmedelsverkets åtgärdsgräns på 90 ng PFAS11/l som gäller sedan tidigare. PFAS är tyvärr inte enbart ett dricksvattenproblem.

Vad är PFAS i smink?

Förkortningen står för en grupp högflourerade ämnen. PFAS bryts ned mycket långsamt i naturen, är giftigt och kan påverka förmågan att få barn. På Instagramkontot Surfejs hjälper drygt 5 000 följare varandra att hålla koll på smink som innehåller något av ämnena.

Var finns Teflon?

Teflon är sedan 1944 DuPont-koncernens varumärke för bland annat polytetrafluoreten (PTFE), en fluorplast med fysiska egenskaper som gör den mycket hal (låg friktionskoefficient) samt temperatur- och kemikaliebeständig. PTFE är främst förknippat som ytbeläggning på olika kokkärl.

Är PFAS förbjudet i Sverige?

Kemikalieinspektionen arbetar för att fasa ut användningen av PFAS i Sverige och i övriga EU. I dagsläget är endast ett fåtal PFAS-ämnen förbjudna. Vi vill på sikt förbjuda all användning av PFAS som inte är nödvändig för samhället. Läs mer om Kemikalieinspektionens arbete med PFAS.

Share this post