Ny

Vad hander i hjarnan under schizofreni?

Vad händer i hjärnan under schizofreni?

Forskarna visar att patienter med schizofreni har sänkta nivåer av den livsviktiga signalsubstansen GABA och förändringar hos hjärnans immunceller. Schizofreni är en av de mest handikappande psykiatriska sjukdomarna och drabbar ungefär en procent av befolkningen.

Vad är dopamin och endorfin?

Dopamin är den viktigaste signalsubstansen i hjärnans belöningssystem, och det är därför möjligt att bli beroende av endorfiner på samma sätt som vi kan fastna i drogmissbruk. En träningsnarkoman har alltså blivit beroende av endorfinkicken efter ett hårt träningspass.

Vad är Dopaminhypotesen?

Enligt den så kallade dopaminhypotesen är nivåerna av dopamin förhöjda vid schizofreni och dopaminreceptorerna påverkade, men flera andra ibland överlappande teorier existerar.

Hur länge har schizofreni funnits?

Man tror att schizofreni har funnits under hela mänsklighetens historia men det var först år 1887 sjukdomen definierades och beskrevs av Dr. Emile Kraepelin. Sjukdomen finns beskriven i skriftliga dokument som kan spåras till det gamla Egypten omkring 2000 år före Kristus.

Vad är behandling av schizofreni?

Behandlingen utgörs av antipsykotiska läkemedel som (enligt Socialstyrelsen) är hörnstenen i behandling av Schizofreni men de flesta patienter behöver också betydligt stöd och tilläggsbehandling, till exempel terapi och samtal för att få vardagen att fungera i denna fas av sjukdomen.

Vad är hallucination vid schizofreni?

Att höra röster eller andra ljud är en form av hallucination som är vanlig vid schizofreni. En annan vanlig upplevelse är att vara utsatt för strålning eller något annat skadligt. Du kan också tänka att du har kontakt med döda personer, eller med en högre makt.

Har man en fastställd schizofrenidiagnos rekommenderas medicinering?

Lennart Lundin förklarar att de flesta behandlare av schizofreni är ense om att har man en fastställd schizofrenidiagnos rekommenderas medicinering under mycket lång tid. – Har man haft ett första insjuknande, slutat med medicin och fått ett återfall efter det, är rådet livslång medicinering.

Share this post