Rekommendationer

Vilken farg har kopparsulfat med kristallvatten?

Vilken färg har kopparsulfat med kristallvatten?

Kopparsulfat förekommer vanligast med kristallvatten som blå kristaller (i pentahydrat-form). Förr kunde större blå kristaller av ämnet kallas blåsten, blåvitriol eller kopparvitriol. Om kopparsulfatpentahydrat värms upp avdunstar vattnet och den blå färgen försvinner.

Vilken bindning finns mellan vatten och klorid?

Man kan se vätebindningar mellan vätet i vatten och kloridjonen, liksom vätebindning mellan vätet i en vattenmolekyl och syret i en annan vattenmolekyl.

Hur kan man se på namnet för ett visst salt vilka positiva och negativa joner det innehåller?

Namnet på en jonförening anges med den positiva jonens namn först. För namnen på de negativa jonerna gäller att negativa atomjoner har namn som slutar på –id, exempelvis klorid Cl- och oxid O2-. Sammansatta negativa joner har ofta namn som slutar på –at, exempelvis nitrat NO3- och karbonat CO32-.

Vad händer om man lägger kopparsulfat i vatten?

Kopparsulfat är giftigt och måste förvaras oåtkomligt för små barn. Kopparjonerna fräter på vattenledningen om man spolar ut kopparsulfatet i avloppet. Därför bör man lösa kopparsulfatet i vatten och sätta till ståull. Kopparjonerna faller då ut som ren koppar medan järnet går i lösning.

Hur räknar man med kristallvatten?

Du skall beräkna hur många mol det finns av vattenfritt kopparsulfat respektive det avgångna kristallvattnet. Nu kan du beräkna molförhållandet mellan kopparsulfaten och vattnet. Detta gör du genom ta antalet mol vatten/antalet mol kopparsulfat (vattenfri). Detta är värdet på x i formeln CuSO4·x H2O.

Hur tar man reda på den negativa jonen i ett salt?

Ett salt ger orange lågfärg och ger i löst form en vit fällning vid tillsats av silvernitrat. Vilket salt bör det vara? Den orange lågfärgen tyder på att den positiva jonen är Ca2+, medan fällningsreaktionen tyder på att den negativa jonen är Cl−.

Är kopparsulfat salt?

Kopparsulfat är ett vackert, blått salt. I kristallstrukturen finns vatten inbyggt.

Hur tror du att man kan ta reda på hur mycket kristallvatten Kopparklorid har?

Share this post