Rekommendationer

Vad ar gestagen effekten pa progesteron?

Vad är gestagen effekten på progesteron?

Vad gäller fertiliteten och menscykeln i sig så har progesteron en effekt som är gestagen och därför kallas det för ett progestogent hormon. Den gestagena effekten innebär att progesteron är det som möjliggör en mogen (sekretorisk) livmoderslemhinna, bibehållen graviditet och periodvis blödningsfrihet.

Varför är nivåerna av progesteron högre än normalt?

Förhöjt värde: Om nivåerna av progesteron är högre än normalt kan det vara orsakat av cystor på äggstockarna, överproduktion av progeteron av binjurarna eller så kallad kongenital adrenal hyperplasi. Nivåerna blir även naturligt högre under en graviditet som involverar mer än ett foster (exempelvis en tvillinggraviditet).

Vad är hormoner i kroppen?

Hormoner är ämnen som styr mycket av det som händer i kroppen. Bland annat hur vi växer, när vi kommer i puberteten och kroppens balans av vatten och salter. Hormonerna bildas i särskilda körtlar och celler i kroppen. Hormonerna styr det som händer i kroppen

Vad är östrogenbrist under klimakteriet?

Det är i huvudsak östrogenbrist som gör att man kan få klimakteriebesvär i form av till exempel värmevallningar, svettningar och sömnproblem. Syftet med hormonbehandling under klimakteriet är att minska besvären genom att ersätta de hormoner som kroppen inte längre producerar själv.

Vad är klimakteriet hos kvinnor?

Klimakteriet är perioden när produktionen av östrogen och progesteron upphör i äggstockarna. Bortfallet av östrogen kan hos en del kvinnor ge besvär i form av vallningar och obehag från underlivet. Dessa kan behandlas med läkemedel som innehåller ämnen som har samma effekt som kroppens egna hormoner.

Vad är omtalat symtom vid klimakteriet?

Ett omtalat symtom vid klimakteriet är att du som kvinna drabbas av humörsvängningar. Anledningen är att östrogenet påverkar som tidigare nämnt även vår hjärna. När östrogenbalansen rubbas kan det därför yttra sig i form av depression eller humörsvängningar och irritation.

Kan du använda östrogen mot klimakteriebesvär?

Det är vanligt att använda östrogen mot klimakteriebesvär. Oftast får du börja med en låg dos. Dosen kan sedan ökas om det behövs. Även om du inte blir helt bra av behandlingen brukar besvären ändå minska mycket. Värmevallningar och svettningar försvinner oftast helt.

Kan du få besvär i klimakteriet?

I klimakteriet kan du få olika besvär som beror på minskad mängd av hormonet östrogen i kroppen. Besvären kan behandlas genom att ersätta det östrogen som kroppen inte längre tillverkar. Det finns läkemedel som verkar i hela kroppen och läkemedel som bara verkar i slidan. Kroppens hormonbalans förändras i klimakteriet.

Share this post