Populära

Vilka styr sjukvarden?

Vilka styr sjukvården?

Socialstyrelsens förordningar och riktlinjer. Socialstyrelsen har ett uppdrag att styra hälso- och sjukvården genom regler, kunskap och statsbidrag. Socialstyrelsens förordningar (SOSFS) är bindande regler som sjukvården har att följa.

Vilka styr sjukvården i Sverige?

I det svenska sjukvårdssystemet är ansvaret för hälso- och sjukvården delat mellan stat, landsting och kommun. Hälso- och sjukvården regleras i hälso- och sjukvårdslagen (HSL), men inom en rad områden finns speciallagstiftning som, tillsammans med Socialstyrelsens föreskrifter, är styrande för verksamheten.

Vem tillsätter regionstyrelsen och dess ordförande?

Regionstyrelsen utses av fullmäktige Mellan sammanträdena i fullmäktige leder regionstyrelsen det politiska arbetet.

Det yttersta ansvaret för hälso- och sjukvården har regionfullmäktiges 149 folkvalda ledamöter. Fullmäktige beslutar bland annat om mål, inriktning, prioriteringar, den ekonomiska fördelningen och regionskatten.

Vilka styr i Skåne?

Under mandatperioden 2018 – 2022 styrs Region Skåne av Alliansen som består av Moderaterna, Liberalerna, Centern och Kristdemokraterna. Carl Johan Sonesson (M) är ordförande i regionstyrelsen, och Annika Annerby Jansson (M) ordförande i regionfullmäktige.

Vem styr sjukvården i Skåne?

Regionfullmäktige fattar beslut om budget och inriktning för Region Skånes olika verksamheter. De flesta besluten grundar sig på förslag som regionstyrelsen lägger fram. Regionfullmäktige har 149 ledamöter och beslutar om alltifrån sjukvård och kollektivtrafik till frågor om regional utveckling och kultur.

Vilka politiska partier styr i Lunds kommun?

Den politiska majoriteten i kommunen har sedan 1980-talet ofta växlat. Efter valet 1988 tog Socialdemokraterna makten tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Vem styr regionerna?

Förtroendevalda (politiker) och fritidspolitiker Regionerna styrs genom direktvalda politiska församlingar, så kallade regionfullmäktige. Dessutom finns det politiska uppdrag inom regionstyrelser, i olika nämnder och utskott. Det finns knappt 4 600 förtroendevalda i landets 21 regioner.

Hur styrs Lund?

Lund styrs av den så kallade Lundakvintetten, som består av de fem partierna Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och FörNyaLund.

Share this post