Blogga

Hur bryts sackaros ner i kroppen?

Hur bryts sackaros ner i kroppen?

Inledning. Sackaros (vanligt socker) är en disackarid som är sammansatt av monosackariderna glukos och fruktos. Men hur kan kroppen bryta ned kolhydraterna? Kroppen gör det med hjälp av olika enzym, mekanisk sönderdelning och dels med den saltsyra som finns i magsäcken.

Vilka typer av Sackarider har vi?

Sackarider finns i form av monosackarider (enkla sockerarter), disackarider och polysackarider.

  • Glukos, en monosackarid.
  • Sackaros, en disackarid.
  • Cellulosa, en polysackarid som är uppbyggd av hundratal och upp till flera tusen glukosmolekyler.

Vilken sockerart är det som framför allt bidrar till de dåliga hälsoeffekterna?

Har olika sorters socker olika effekt på hälsan? Glukos och fruktos omsätts på olika sätt i kroppen. I normala mängder från maten verkar det inte spela någon roll för hälsan om sockret kommer från fruktos eller glukos.

När sönderdelas kolhydraterna?

Kolhydrater, eller stärkelse och socker, börjar brytas ner redan i munnen av matsmältningsenzymerna i saliven. Kolhydrater förvandlas till glykos och tas upp i tunntarmen. Kolhydrater ger kroppen energi.

Varför löser sig sackaros i vatten?

Socker är ett polärt ämne som innehåller många hydroxylgrupper (OH). Vatten är ett polärt lösningsmedel som kan binda till sockermolekylerna och omge dem. Då kommer sockermolekylerna att skiljas åt och sockret löses upp. Detta bygger på principen ”lika löser lika”.

Varför kan vi inte äta stora mängder fruktos?

Glukos och fruktos omsätts på olika sätt i kroppen. I normala mängder verkar inte fruktos vara sämre för hälsan än glukos. Däremot tycks stora mängder fruktos kunna påverka fettinlagringen ibland annat levern, och kan även försämra blodfetterna.”

Är det farligt att äta för mycket druvsocker?

Man kan för övrigt inte bibehålla en hög sockerhalt i blodet genom att hela tiden äta druvsocker. Förr eller senare reagerar kroppen mot den höga sockerhalten och tar upp druvsockret långsammare, så att effekten försvinner. Om man ändå fortsätter att stoppa i sig druvsocker löper man stor risk att få ont i magen.

Share this post