Rekommendationer

Hur bidrar manniskan till utslapp av vaxthusgaser?

Hur bidrar människan till utsläpp av växthusgaser?

Den största delen av dagens utsläpp av växthusgaser kommer från industrin, byggnader, transporter och den el- och värmeproduktion som sker för att förse dessa med energi. Fossila bränslen orsakar tre fjärdelar av de totala växthusgasutsläppen. En fjärdel av utsläppen orsakas av avskogning, jordbruk och djurhållning.

Vilka ämnen bidrar till växthuseffekten?

Växthuseffekten är en förutsättning för liv på jorden De viktigaste växthusgaserna i jordens atmosfär är vattenånga, koldioxid, metan och lustgas (dikväveoxid). De finns i luften sedan gammalt och åstadkommer på så sätt en kraftfull naturlig växthuseffekt.

Vilka är utsläppskällorna?

År 2020 uppgick Sveriges utsläpp av växthusgaser till 46 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

  • Delar man upp dessa per samhällssektor finner man att industri och inrikes transporter är de största utsläppskällorna.
  • Utsläppen av växthusgaser från Sveriges el- och värmeproduktion är relativt små.
  • Vad gör växthusgaser?

    Runt jorden finns en atmosfär som består av flera olika gaser. Vissa av gaserna, bland annat vattenånga, koldioxid, metan och lustgas, är så kallade växthusgaser. Växthusgaserna har egenskaper som gör att de kan absorbera vissa våglängder av den värmestrålning som är på väg att lämna jorden.

    Vad kommer koldioxidutsläppen ifrån?

    Elproduktion släpper ut mest koldioxid Och trots de senaste årens stora framsteg inom vind-, vatten- och solenergi står förbränning av kol och gas fortfarande för den överlägset största delen av den globala elproduktionen.

    Vad är den naturliga växthuseffekten?

    En naturlig växthuseffekt har så gott som alltid funnits på jorden, tack vare förekomsten av vissa gaser – växthusgaserna – i atmosfären. Av dessa är vattenångan och koldioxiden de två viktigaste. Den naturliga växthuseffekten har varierat en del på grund av variationer i klimatsystemets naturliga drivkrafter.

    Vilka tre växthusgaser påverkar miljön mest?

    De tre viktigaste växthusgaserna som mänsklig aktivitet ger upphov till är koldioxid, metan och lustgas. Koldioxid är den gas som bidragit mest till den uppvärmning vi ser idag och orsakas av användning av fossila bränslen.

    Vem släpper ut mest co2?

    Kina är det land som släpper ut mest koldioxid.

    Hur mycket utsläpp står biltrafiken för?

    Jämfört med 2019 har utsläppen från personbilar minskat med tio procent och uppgick till 9,4 miljoner ton 2020. Utsläppsminskningen beror främst på en minskande biltrafik, som till stor del bedöms ha följt av pandemin.

    Är växthusgaser farliga?

    Till dessa föroreningar, som vi kan kalla indirekta växthusgaser, hör exempelvis kolmonoxid och en del kolväten. Trafik är den största källan till utsläppen. Ozon och många indirekta växthusgaser är även farliga för människors hälsa. Marknära ozon kan också orsaka betydande skador på växtligheten.

    Share this post