Blogga

Kan barn fa diabetes typ 1?

Kan barn få diabetes typ 1?

Diabetes typ 1 (barn- och ungdomsdiabetes, insulinkrävande diabetes) är en autoimmun sjukdom som förstör bukspottkörtelns insulinproducerande celler. Detta leder till en livshotande insulinbrist (1). I Sverige har drygt 7000 barn 0-18 år diabetes typ 1. Cirka 12 procent av dessa barn är i åldern 0-6 år.

Kan bebisar få diabetes?

Neonatal diabetes mellitus visar sig hos barn före sex månaders ålder. Barnen har förhöjda blodsockervärden (hyperglykemi) under minst två veckor. Hyperglykemin beror på att insulinproduktionen är otillräcklig.

Kan små barn få diabetes typ 2?

Diabetesförbundet, liksom andra aktörer inom hälso- och sjukvården, ser att typ 2 diabetes blir vanligare hos barn och unga. Tidigare fanns inte typ 2 diabetes hos barn, tonåringar och unga vuxna. Det vanligaste var att typ 2 diagnosen kom när personen var i medelåldern eller kanske närmare pensionen.

Hur många barn får typ 1-diabetes?

Runt 50 000 människor har typ 1-diabetes varav ca 7000 av dessa är barn. Antalet barn som insjuknar i typ 1-diabetes har nästan fördubblats från 80-talet fram till idag (2011 insjuknade 801 barn upp till 18 år, på 80-talet ca 400 barn), men ökningen har avstannat och siffrorna är i dagsläget relativt stabila.

Hur vet man diabetes 1?

Andra blodprover som kan visa om barnet har diabetes Blodet undersöks även för att se om det finns ketoner i blodet. Det är ett ämne som bildas i cellerna när de inte kan ta upp något blodsocker. Ett annat blodprov kan visa om barnet har antikroppar mot de celler som bildar insulin.

Är diabetes ärftligt?

Tvärtemot vad många tror är typ 2-diabetes mer ärftlig än typ 1. Undersökningar av enäggstvillingar, som ju har exakt samma arvsanlag, visar att om den ena får typ 2-diabetes löper den andra 90 procents risk att också insjukna. Får en enäggstvilling typ 1-diabetes är risken för den andra mellan 25 och 50 procent.

Share this post