Allmänning

Vad innebar Syrakonstanten?

Vad innebär Syrakonstanten?

En syrakonstant (Ka eller Ks) är en specifik typ av jämviktskonstant som indikerar hur mycket en syra kan protolyseras (dissocieras), det vill säga hur stor andel av syran som reagerar med vatten och bildar oxoniumjoner (H3O+) i vattenlösning.

Vad sker när en syra reagerar med en bas?

När en syra och en bas blandas reagerar de med varandra och en förändring i pH kan ske. Berodende på antalet vätejoner och hydroxidjoner som finns i den nya blandningen blir blandningen sur, basisk eller neutral.

Kan man neutralisera en stark bas med en svag syra?

Blandar man en syra som är väldigt koncentrerad och en bas som är väldigt utspädd så blir lösningen med största sannolikhet sur och inte neutral. Istället för att blanda lika mycket av en syra och en bas så blandar man mer av respektive syra eller bas (beroende på vilken som är mest koncentrerad).

Vad händer om man löser upp en svag syra i vatten?

Svaga och starka syror Svaga syror avger endast en liten del protoner, medan starka syror avger de flesta protoner. Detta kan man se eftersom en lösning av väteklorid (HCl) i vatten leder bättre ström än en lösning med ättiksyra (HAc) med samma koncentration.

Vilka är de starka syrorna?

Några starka syror är:

  • Vattenlösning av vätebromid.
  • Vattenlösning av vätejodid.
  • Perklorsyra.
  • Salpetersyra.
  • Saltsyra (en vattenlösning av väteklorid)
  • Svavelsyra.

Vilken är den starkaste basen?

Om det i en lösning finns flera syror och baser bestäms reaktionsordningen av syrornas och basernas styrka: den starkaste syran reagerar först med den starkaste basen, och den starkaste basen reagerar först med den starkaste syran. Ättika (CH3COOH), saltsyra (HCl) och svavelsyra (H2SO4) är exempel på syror.

Share this post