Trendig

Vad ar svininfluensan?

Vad är svininfluensan?

Influensavirus A (H1N1) pdm 2009, som media benämnt ”svininfluensa”, upptäcktes i sydvästra USA och Mexiko i slutet av april 2009. Sjukdomen var i de flesta fall relativt mild/moderat men som vid alla influensautbrott fanns också allvarliga fall och dödsfall.

Hur farlig var svininfluensan?

(Lars Ohly hade ännu mer fel än Sydsvenskan när han nyligen hävdade att dödligheten i svininfluensa var ”nästan 10 procent”.) Trots att H1N1 alltså mycket sällan leder till svår sjukdom räckte ändå inte britternas intensivvård till när många blev sjuka på en gång.

Hur länge har influensaviruset funnits hos människan?

Influensaviruset kan ha förekommit hos människan i tusentals år. Redan Hippokrates beskriver cirka 400 f.Kr. något som kan ha varit en influensaepidemi. 1510 kom den första epidemin som någorlunda säkert var influensa (rapporterad från Spanien, Italien, Ungern, Tyskland, Frankrike och England).

Hur många personer dör av influensa i Sverige?

Ett vanligt år dör några hundra till några tusen personer i Sverige,, säsongen 2017/2018 avled ca 3000 personer av influensa, de flesta inte av själva influensainfektionen utan av följdsjukdomar som lunginflammation, hjärtinfarkt och hjärtsvikt. Närmare 90 procent av dem som dör är över 75 år.

Vad är ett virus i värdcellen?

Ett virus som infekterar en värdcell omprogrammerar cellen så att cellen skapar och utsöndrar fler viruspartiklar. Viruspartiklar består av nukleinsyra (arvsmassa i form av antingen RNA eller DNA), omgivet av ett proteinskal (ikosaeder) och ibland ett membran. Utanför värdcellen är viruspartiklarna en inaktiv transportform..

Vad är ett virus utan hölje?

Virus med lipidhölje kallas höljevirus, virus utan hölje kallas nakna virus. Vissa virus har även utskott på höljet som taggar bestående av glykoproteiner. Dessa används bl.a. för att fästa till receptorer på värdcellen. De flesta virus som sprids fekalt-oralt saknar hölje. Kapsidens form används för att karaktärisera olika virus.

Hur smittade svininfluensan?

H1N1-virus sprids som luftburen droppsmitta och kontaktsmitta. Myndigheter rådde därför de smittade att stanna hemma och att undvika kontakt med andra människor. Hälsovårdsmyndigheter gick i många länder ut med råd att till exempel undvika att ta i hand och att undvika kyssa på kind.

Vad är skillnaden mellan svininfluensa och vanlig influensa?

Annons: Den nya influensan orsakas av ett virus A(H1N1) som är en blandning av influensavirus från svin, fågel och människa. Genom blandningen har en ny virusvariant uppstått som smittar mellan människor. De flesta av oss saknar skydd mot den nya influensan vilket gör att smittspridningen blir större.

Vad är narkolepsi?

Narkolepsi är en neurologisk sjukdom som innebär att hjärnan inte kan styra över vakenhet och sömn. Det gör att personer med sjukdomen blir mycket trötta under dagen och får sömnattacker som inte går att förhindra.

Share this post