Rekommendationer

Vad villi?

Vad villi?

Det mesta av matens näring tas upp i tunntarmen. Där finns så kallad villi, eller tarmludd, små utskott på tarmen som hjälper till att suga upp näringen. Vid en inflammation eller glutenintolerans kan tarmluddet skadas så att näringsupptaget minskar.

Var finns mikrovilli?

Mängden pumpar/cell yta är vanligtvis mycket hög och omöjlig att öka på annat sätt än genom att förstora cellens yta. Detta har skett i tunntarmen och i njurarnas kanalsystemet. Där finns speciella ytförstorande strukturer dvs. mikrovilli.

Vad är tunntarmens uppbyggnad?

Tunntarmens uppbyggnad. Tunntarmen, latin: intestinum tenue, ingår i tarmpaketet tillsammans med tjocktarmen och ändtarmen . Tunntarmen är normalt mellan tre till fem meter lång hos människan. Dess huvudsakliga uppgift är att absorbera näringsämnen, mineraler och vitaminer och även lite vatten från tarminnehållet.

Hur lång är tunntarmen hos människan?

Tunntarmen är normalt mellan tre till fem meter lång hos människan. Dess huvudsakliga uppgift är att absorbera näringsämnen, mineraler och vitaminer och även lite vatten från tarminnehållet. Galla utsöndras till tolvfingertarmen från gallblåsan.

Vad är tunntarm på latin?

Tunntarm. Tunntarm kallas intestinum tenue på latin. Tunntarmen är normalt mellan tre till fem meter lång hos människan. Dess huvudsakliga uppgift är att absorbera näringsämnen, mineraler och vitaminer och även lite vatten från tarminnehållet. Galla utsöndras till tolvfingertarmen från gallblåsan.

Hur styrs tunntarmen?

Tunntarmen styrs dels av det autonoma nervsystemet, dels av ett eget nervsystem enteriska nervsystemet. Huvudfunktionen är att bryta ned näringsämnen i mindre beståndsdelar med hjälp av enzymer från bukspottkörteln, som sedermera skall absorberas till blodkärlen och lymfkärlen.

Share this post