Blogga

Vad ar aktiv solvarme?

Vad är aktiv solvärme?

Solenergisystem: aktiva system I ett aktivt system överförs värme medelst en cirkulationskrets från solfångaren till förbrukaren, oftast via en värmeackumulator. Den mest utbredda tillämpningen av alla solvärmesystem är tappvarmvattensystemet, som kan utformas för såväl småhus som flerfamiljshus.

Vad är passiv solenergi?

Passiv solvärme är när den infallande solstrålningen direkt värmer upp byggnaden. Det vill säga den instrålade energin från dagen lagras i golv och väggar och hjälper till att värma upp huset på natten utan särskilda tekniska hjälpmedel. Termisk solvärme är den tekniska termen det som här kommer kallas solvärme.

Vilka olika typer av solvärmesystem finns?

Vätskeburen solvärme består av en solfångare som innehåller vatten och någon form av frostskyddsmedel, eller en särskild solvärmeolja. Oljan har fördelen att den inte kokar så lätt (ca 200 °C). Luftburen solvärme har en konstruktion som har som uppgift att värma upp luft direkt.

Man talar om aktiv solvärme då man använder sig av olika anordningar för att använda solvärmen. Passiv soluppvärmning innebär att man planerar hus så att solen skiner in i rummen under de tider på året då det behövs uppvärmning. Solstrålningen kan användas till att producera både elektricitet och värme.

Vad är passiv solvärme?

Passiv solvärme är när den infallande solstrålningen direkt värmer upp byggnaden. Det vill säga den instrålade energin från dagen lagras i golv och väggar och hjälper till att värma upp huset på natten utan särskilda tekniska hjälpmedel.

Hur mycket energi ger solfångare?

En tumregel i Sverige är att för varje installerad kilowatt i effekt (kW) får du ut ungefär 1000 kilowattimmar energi (kWh) per år. Om du har ett bra solläge kan du få ut mer. Våra solpaneler har en effekt på 160 watt (0,16 kW) per kvadratmeter.

Share this post