Frågor

Hur langt har bananerna fardats som du koper i mataffaren?

Hur långt har bananerna färdats som du köper i mataffären?

Bananerna ligger och mognar där ett tag innan de lastas in i olika lastbilar som tar dem till kunderna i affärerna runt om i Sverige. Från plantaget till konsumenterna i Sverige tar det ca 30 dagar.

Hur ofta ska man vattna en Bananplanta?

Duscha bladen varje dag och vattna när det behövs, men inte lika mycket som under sommaren. Ingen gödning under vintern. Placera gärna krukan på ett stort fat med småstenar på botten, sedan fyller du vatten på stenarna, men inte så mycket att de når krukan.

När bananerna har badat så packas de i kartonger som körs till hamnen. Där lastas bananlådorna på stora båtar. Båtresan tar olika lång tid beroende på var i världen bananen kommer ifrån och vart den ska åka. Men för bananer som ska till Sverige tar resan ungefär två veckor.

Hur kommer bananerna till Sverige?

Bananerna odlas i tropiska länder, där de plockas och paketeras ner i kartonger efter att man har satt på dem klistermärken, sedan lastas de i ett fartyg som åker till Sverige. Vid den Svenska hamnen lastas sedan bananerna från fartygen till tåg som sedan fraktar dem till en mogningsanläggning.

Vilka äter flest bananer?

I länderna Uganda och Rwanda äter man allra flest bananer, nämligen 250 kilo per person och år. Bananen är perfekt näring på många sätt.

Hur transporteras bananer?

1. Bananklasar packas för det allra mesta i bananlådor på plantagerna, och bananlådorna kläs invändigt med ganska tjock plast. Detta för att bananerna ska behålla fukten, plasten skyddar också mot stötar och annat som kan förstöra de lättförstörda bananerna.

Vart importerar Sverige bananer från?

EU har höga tullavgifter på bananimporten från Syd- och Centralamerika. Länderna Ecuador, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras och Panama står för ungefär 80 procent av de bananer som konsumeras i EU-länderna.

Hur odlas ekologiska bananer?

Ja, det finns bananexperter som är övertygade om att det skulle vara möjligt att odla alla bananer ekologiskt. Med en odlingsmetod som heter agroforestry eller trädjordbruk på svenska, odlas bananer tillsammans med träd och andra växter. Denna odlingsmodell liknar ett naturligt ekosystem.

Vad krävs för att odla banan?

Så frön själv från köpefrukt (Torka fröna lätt, så på vårkanten i söderfönster). Ställ en avkapad petflaska över krukan så blir det varmt och fuktigt. När plantan blir större: Ljust och varmt eller mörkt och svalt. Spraya med vatten ofta, men ta det lugnt med vattnandet, plantan ska aldrig stå i vatten!

Vilken banan säljs mest i Sverige?

I Sverige äter vi inte riktigt så mycket, men ändå cirka 17 kg bananer per person och år, vilket är omkring 120 stycken bananer per person. Den banan som nästan alltid säljs i Sverige är av sorten Cavendish, men det går även att få tag på Gros Michel-bananer.

Share this post