Populära

Hur kanns det efter hysterektomi?

Hur känns det efter hysterektomi?

Du kan känna dig kissnödig och svullen i magen. Efter operationen kan det ta några dagar innan tarmarna kommer igång som vanligt. Det kan göra att du känner dig svullen i magen. Ett första tecken på att tarmarna börjar komma igång är att det börjar komma gaser.

Hur länge har man ont efter hysterektomi?

Under det första dygnet efter operationen kan man känna en molande värk nedtill. Smärta är en naturlig del i efterförloppet till de flesta operationer. Illamående är också vanligt i början och kan också bero på smärta. Smärtstillande mediciner ges regelbundet och dessutom sker extra tilldelning vid behov.

Vad är en hysterektomi?

Hysterektomi, d v s borttagande av livmodern (uterus), är ett av de vanligaste kirurgiska ingreppen inom operativ gynekologi. Vid benigna tillstånd kan antingen hela livmodern (total hysterektomi) eller borttagande av livmoderkroppen med bevarande av livmoderhalsen (subtotal hysterektomi) väljas.

Är det en stor operation att ta bort livmodern?

Hysterektomi är en operation som innebär att livmodern tas bort. Operationen kan göras om du har muskelknutor, rikliga blödningar, cellförändringar eller endometrios. Men orsaken kan också vara att du har livmodercancer. Ofta kan du lämna sjukhuset dagen efter operationen.

Vad är explorativ laparoskopi?

Explorativ laparotomi (av grekiska λαπάρα, ”buk”, och τομή, ”snitt”) är en operation som innebär att man öppnar bukväggen in till bukhålan för att kunna undersöka bukorganen och ställa en medicinsk diagnos.

Hur länge ska man vara sjukskriven efter bukoperation?

Efter operation via slidan eller med titthål är sjukskrivningstiden vanligen tre veckor. Vid mycket tungt arbete kan fyra veckor vara aktuellt.

Hur lång sjukskrivning efter operation?

Det är en relativt stor operation och du blir sjukskriven minst fram till återbesöket på kirurgmottagningen, som sker tre till sex veckor efter operationen. Därefter beslutas om du behöver fortsatt sjukskrivning.

Share this post