Trendig

Hur tillverkas svart farg?

Hur tillverkas svart färg?

Svarta pigment får oftast sin färg från kol: kimrök som fås då trä förbränns har en kolsvart färg, medan bensvart som framställs genom att bränna ben är mer blåsvart. Idag är de vanligaste svarta pigmenten carbon black, ett kolpigment utvunnet ur naturgas, och järnoxidsvart.

Vad består pigment av?

Organiska pigment består av kolföreningar som tillverkats av växt- och djurdelar eller utvunnits ur exempelvis petroleum. Det färggivande organiska materialet bearbetas så att färgämnet fälls ut och överförs till ett oorganiskt ämne, till exempel krita, som sedan kan användas som pigment.

Hur gör man kimrök?

Numera tillverkas kimrök industriellt genom förbränning av kolväten från stenkol, petroleum och naturgas, under väl kontrollerat underskott av luft i en komplicerad process. Kimröken tillverkas i en mängd olika kvaliteter, beroende på användningsområde. Energiöverskottet i processen går till fjärrvärme (i Sverige).

Hur blandar man kimrök?

Kimrök är ett bra pigment att blanda med tjära för att erhålla en svart nyans. Vid tillverkning av svarttjära rör man ut 10-20% kimrök i t-sprit till en pasta och rör sedan ner lite tjära i taget tll önskad nyans. Kimrök är ett fett pigment och används främst till oljefärg.

Vad används kimrök till?

Kimrök är ett fint kolpulver som bland annat används till att svärta trätjära och färga målarfärg. Kimrök består av sot som bildats vid ofullständig förbränning av organiska material. Det har framställts i alla tider. Kimrök var långt in på 1900-talet det viktigaste svarta pigmentet i svenskt byggnadsmåleri.

Vilken målningsteknik använder sig konstnären Lars Lerin av?

Konstnären Lars Lerin och hans egna museum Sandgrund i Karlstad är ett värt ett besök om du är intresserad av akvarell.

Grundfärgerna rött, gult och blått tillåter oss att få till olika färger. Om vi vill åstadkomma nyanser av en färg måste vi blanda i vitt eller svart. Den svarta färgen får vi när alla grundfärger blandas. Den vita färgen däremot innehåller inget pigment, därför är det någonting som inte kan blandas till.

Hur skapas målarfärg?

All målarfärg är främst uppbyggd av tre komponenter: Bindemedel, lösningsmedel och pigment. Bindemedlet är, som namnet antyder, det som binder färgen och får den att hålla ihop. Färgens namn kommer oftast av vilket bindemedel som används, som oljefärg eller akrylfärg.

Share this post