Trendig

Var finns Biskoldkorteln?

Var finns Bisköldkörteln?

Bisköldkörtlarna finns på halsen. De utgörs av små inresekretoriska körtlar med en storlek på under 1 cm, formade som bönor. Det finns fyra, ibland fem, av dem och oftast hittar man dem på bakre ytan av sköldkörteln, två på högra, två på vänstra sidan.

Varför får man inflammation i kroppen?

Inflammation är ett tillstånd som uppstår när kroppen försvarar sig mot något som upplevs som främmande – till exempel bakterier eller virus. Kroppens immunförsvar startar då en rad komplexa biologiska reaktioner för att eliminera inkräktarna och läka.

Vad är sköldkörteln?

Sköldkörteln, eller tyreoidea (latin: glandula thyreoidea), är en tvådelad endokrin (hormonproducerande) körtel lokaliserad i halsen, strax under struphuvudet och utmed sidorna på luftstrupen. Sköldkörtelns hormoner, tyreoideahormoner, går direkt ut i blodet och påverkar ämnesomsättningen.

Vad är orsakerna till underfunktion i sköldkörteln?

De vanligaste orsakerna till underfunktion i sköldkörteln, hypotyreos, är globalt endemisk jodbrist samt ett autoimmunt tillstånd benämnt Hashimotos sjukdom vilket är vanligaste orsaken i I-länderna. Sköldkörtelns sjukdomar är en undergrupp till endokrinologi som är en del av invärtesmedicin.

Vad är överfunktion i bisköldkörtlarna?

– Överfunktion i bisköldkörtlar: En eller flera av 4 bisköldkörtlarna som reglerar kalkvärdet, överproducerar parathormon vilket höjer kalkvärdet i blodet och kan i längden leda till bl.a. benskörhet, njurfunktionsnedsättning, trötthet och symtom från muskler och leder.

Vad är bristen på sköldkörtelhormon?

När kroppen har brist på sköldkörtelhormon påverkas alla vävnader, vilket bland annat medför svullnad. Svullnaden beror på en ökad mängd av så kallade hydrofila glukosaminglykaner som binder vätska. En del känner sig plufsiga, särskilt på händer, underben, ansiktet (särskilt runt ögonen).

Share this post