Trendig

Nar okar GFR?

När ökar GFR?

GFR är som högst i 20-årsåldern (100-120 ml/min). Den sjunker därefter cirka 1 ml/år. Från 40-årsåldern är sjunker GFR ofta 1-2 ml/år.

Vad skiljer Kapillärssystemet i glomerulus från Kapillärsystem i andra delar av kroppen som t ex Alveol i lungorna där gasutbytet sker?

Vad skiljer kapillärsystemet i glomerulus från kapillärsystem i andra delar av kroppen som t. ex. alveol i lungorna där gasutbytet sker. Skillnaden är filtrationstrycket som är högre och konstantare än i andra kapillärsystem och som möjliggör filtrationen.

Vad bestämmer GFR?

Glomerular Filtration Rate) är ett begrepp inom fysiologin som anger hur snabbt blodplasma filtreras genom njurens glomeruli. Under normala förhållande upprätthåller kroppen ett relativt konstant GFR, även om GFR direkt beror på det hydrostatiska blodtrycket i de kapillärer som glomeruli består av.

Var sker syre och koldioxid utbytet?

Dina lungor sköter gasutbytet i organismen genom att ta upp syrgas från luften till blodet, och koldioxid från blodet till luften. Lungvävnaden är uppbyggd så att den skapar största möjliga kontaktyta för gasutbytet mellan luft och blod. Inandningsluften kommer in i lungorna via luftrören som kallas bronker.

Vad kan orsaka nedsatt njurfunktion?

Akut njursvikt brukar oftast bero på uttorkning eller ett hinder i urinvägarna, men kan också bero på svampförgiftning, sorkfeber, blodsjukdom eller inflammatorisk sjukdom. Kronisk njursvikt beror oftast på en underliggande sjukdom som drabbat njurarna, som diabetes, njurinflammation eller åderförkalkning i njurarna.

Vad ökar GFR?

Under normala förhållande upprätthåller kroppen ett relativt konstant GFR, även om GFR direkt beror på det hydrostatiska blodtrycket i de kapillärer som glomeruli består av. Detta kapillärtryck regleras i sin tur av nefronets afferenta- samt efferenta arterioler.

Share this post