Frågor

Hur paverkas metaller av syror?

Hur påverkas metaller av syror?

Oädla metaller definieras som metaller som oxiderar relativt snabbt och reagerar med utspädd saltsyra (HCl) och bildar väte. Begreppet är motsatsen till ädelmetaller, som t. ex silver, platina och guld. Till de oädla metallerna räknas till exempel järn, nickel, bly, magnesium, natrium, litium, aluminium och zink.

Vad händer med järn i saltsyra?

Saltsyran ska lösa järn. Det har med valenselektroner att göra, och att H+ jonen järna(see what I did?) tar upp dom. Antagligen väntade ni för lite tid för att få en reaktion, är saltsyran utspädd kan det ta en viss tid.

Varför syror löser upp oädla metaller och ger upphov till vätgas?

I en svag syra har endast en min- dre del av syramolekylerna avgett protoner, exempel är ättik- syra, kolsyra och oxalsyra. De s.k. oädla metallerna som magnesium, zink, alumi- nium och järn, reagerar med sura lösningar. När metallen reagerar bildas vätgas och ett salt (en kombination av olika Page 12 11 joner).

Hur reagerar oädla metaller med saltsyra?

✓ Oädla metaller reagerar med syror: Metallerna till vänster om väte i spänningsserien avger elektroner till vätejoner. När detta sker bildar metallerna metalljoner och metallerna löses då upp eftersom de trivs i vatten i jonform. Dessa metaller löses alltså upp av syror eftersom det är syror som avger vätejonerna, H+.

Varför löser syror metaller?

Syror har förmågan att lösa upp metalloxider. Syran reagerar med kopparoxiden så att vatten och salt bildas. Mängden bildat salt är dock så liten att den inte märks. Även kloriden i saltsyran hjälper till att lösa upp kopparoxiden.

Varför reagerar oädla metaller?

Oädla och ädla metaller ✓ Oädla metaller reagerar med syror: Metallerna till vänster om väte i spänningsserien avger elektroner till vätejoner. När detta sker bildar metallerna metalljoner och metallerna löses då upp eftersom de trivs i vatten i jonform.

Share this post