Trendig

Hur hogt over ekvatorn gar satelliten?

Hur högt över ekvatorn går satelliten?

Tillverkade satelliter En geostationär satellit är en satellit som är placerad i en omloppsbana på ca 36 000 km höjd, och rakt över ekvatorn så att den följer jordrotationen och därmed ständigt befinner sig över en viss plats på jordytan.

Hur gör man för att få en satellit att alltid stå still över samma punkt på ekvatorn?

Och om satelliten inte snurrade runt jorden skulle dragningskraften göra att den föll rakt ner. Satelliter har alltid en omloppstid runt jorden som är lagom i förhållande till gravitationen, så att de svänger runt jorden i en omloppsbana. På så sätt stannar satelliten kvar på samma höjd.

Vad går i omloppsbana?

Omloppsbana kallas en elliptisk bana runt ett dominerande gravitationscentrum, sådan att ett föremål som initialt tvingas in i banan med en given hastighet sedan kan fortsätta att följa banan med gravitation som enda påverkande kraft.

Vad är negativt med satelliter?

En sak som jag upplever som mycket negativt vid användning av satelliter är miljöutsläppen. De hjälper oss att få vetskap om miljön, men samtidigt släpper de själva ut farliga avgaser som påverkar miljön.

Vad är Satellitbanor?

Det finns olika typer av satellitbanor. Vilken man väljer att använda beror på vilket syfte man har med satelliten. Kallas även geostationär bana. Denna bana är cirkulär och har en omloppstid på 23 h 56 min 4 s.

Hur högt flyger en satellit?

Många satelliter, till exempel TV-satelliter, färdas på 36 000 km höjd med en hastighet som motsvarar jordrotationen, det vill säga ett varv per dygn. Det motsvarar ungefär 11 000 km i timmen. De satelliter som går närmast jorden färdas cirka 21-28 000 km i timmen.

Vilken omloppstid har satelliten uttryckt i timmar )?

På en höjd av cirka 36000 kilometer (ungefär tre gånger jordens diameter) är omloppstiden 24 timmar, samma tid som jorden snurrar runt sin egen axel på.

Vilka satelliter använder vi i Sverige?

Några av de satelliter vars program man kan ta emot i Sverige är följande:

  • Astra 4A (4,8° öst. Här sänds bl. a. Viasats utbud)
  • Thor 1 (0,8° väst. Här sänds bl. a. Canal Digitals utbud)
  • Hotbird (13° öst)
  • Astra (19,2° öst)

Share this post