Populära

Vilka olika typer av stralning kommer fran solen?

Vilka olika typer av strålning kommer från solen?

Sol och solarier ger ljus, värme och ultraviolett strålning (UV-strålning). UV-strålning kan delas in i tre grupper, UVA, UVB och UVC. Ju mer energi desto större är risken för skador, till exempel hudrodnader, solsveda och brännskador.

Hur stoppar man strålning?

Till skillnad från alfa- och beta-strålning kan inte enklare material stoppa gammastrålning. För att skärma av gammastrålning används ofta bly och tjocka betongväggar (i betong och sten kan gammastrålning tränga in någon meter).

Vad är UVA-strålning?

UVB-strålning 1 Det är framför allt UVB-strålningen som gör att vi bränner oss om vi solar för mycket. 2 Den gör också att huden åldras och kan ge upphov till hudcancer. 3 UVB tränger inte lika långt ner i huden som UVA gör.

Vad är ultraviolett strålning?

Ultraviolett strålning, även känt som UV-strålning och UV-ljus, är elektromagnetisk strålning vars våglängd är kortare än det synliga ljusets. Förledet ultra (latin för ’bortom’) kommer av att UV-strålningen befinner sig bortom det mest kortvågiga violetta ljuset i ett spektrum.

Vilka egenskaper har UVB-strålningen?

UVB-strålningen har även dessa egenskaper: 1 Att starta produktionen av D-vitamin i huden. 2 Att öka produktionen av vissa celler i huden och göra den tjockare. 3 Att öka mängden pigment i huden.

Vilka olika typer av elektromagnetisk strålning från solen är viktigast för livet på jorden?

Största strålkällan är solen. Ultraviolett strålning har högre energi men kortare våglängd än det synliga ljuset och brukar delas in i tre områden UVA, UVB och UVC.

Vad kommer UV-ljuset ifrån?

Ultraviolett ljus (UV-ljus) är alltså osynlig strålning från solen och från vissa konstgjorda ljuskällor t. ex. på en arbetsplats.

Share this post