Allmänning

Vad hander om man skadar hjarnstammen?

Vad händer om man skadar hjärnstammen?

Skador på hjärnstammen I nedersta delen av skallen ligger hjärnstammen. Här styrs en rad livsviktiga funktioner som till exempel kontroll över blodtryck, hjärtslag, andning samt reflexer som att svälja och nysa. Skador här kan leda till att du får svårt att svälja och tugga.

Vad är Dai skada?

Den viktigaste skademekanismen vid traumatisk hjärnskada är diffus axonskada (DAI). ´Diffus´ betyder obestämd, oklart avgränsad och ´axon´ är nervcellernas huvudgren. Diffus axonskada betyder alltså ett fenomen där en skada på nerv- cellernas huvudgren leder till att förbindelserna mellan nervcellerna bryts.

Vad är symtom på en hjärntumör?

Hjärntumör symtom 1 Huvudvärk är det vanligaste symtomet 2 Illamående och kräkningar är andra symtom på ett ökat tryck i hjärnan 3 Epileptiska anfall kan också vara symtom på en hjärntumör 4 Syn-, tal- och hörselproblem kan vara symtom på en tumör 5 Personlighetsförändringar, psykiska besvär och minnesförlust

Vad är symtom vid svår hjärtsvikt?

Det här är några vanliga symtom vid hjärtsvikt: Du är trött och orkar mindre. Du blir lätt andfådd. Du har svullna anklar och ben. Du har ont i magen och ibland svårt att äta. Du har svårt att sova liggande. Du behöver ofta gå upp och kissa på natten. Det här är några symtom vid svår hjärtsvikt, som kan vara livshotande:

Vad kan man göra efter en hjärnskada?

Förändringarna efter en hjärnskada kan innebära att aktiviteter som förr var självklara nu kan vara svåra eller omöjliga att utföra. En hjärnskada kan ge besvär som minnes- och koncentrationssvårigheter, mental trötthet, sämre motorik, förlamning, talsvårigheter och nedsatt balans.

Hur löser man strömstöt i hjärtat?

ICD löser ut en strömstöt genom hjärtmuskeln om hjärtat får en svår rytmrubbning. Då avbryts rytmrubbningen och hjärtat slår som vanligt igen. Det är vanligt att ha behov av både CRT och ICD. Då finns det apparater med bägge funktionerna i samma dosa, så kallade CRT-D. Dessa apparater kan vara livräddande vid hjärtsvikt.

Share this post