Rekommendationer

Vad betyder ett interprofessionellt samarbete?

Vad betyder ett interprofessionellt samarbete?

Det interprofessionella samarbetet har inom social- och hälsovårdssektorn definierats och utvecklats utifrån flera olika teoretiska referensramar. Med interprofessionellt samarbete avses i denna kontext såväl interprofessional (mellan yrkesgrupper) som trans-/crossprofessional (tvärprofessionellt) samarbete.

Vad betyder interprofessionell?

Interprofessionell samverkan innebär att olika professioner förenar sig för att arbeta för ett gemensamt mål där de har olika roller och kompetenser (Svensson, 2008). Samverkan kan förekomma mellan olika professioner inom samma organisation eller mellan olika organisationer.

Vad innebär Interprofessionellt arbete inom vården?

Interprofessionellt teamarbete innebär att hälso- och sjukvårdspersonal från olika yrkeskategorier (Kvarnström & Cedersund, 2016) arbetar tillsammans med patienten som en del av teamet, patientens anhöriga, och andra stödfunktioner för erbjuder en sammanhållen och god vård över gränser (The Health Professions network.

Vilka personalkategorier kan samarbeta kring patienten i palliativ vård?

Samarbete i team bestående av olika personalkategorier är grunden för en god palliativ vård. Teamets uppgift är att ha gemensamma mål med patienterna och samordna bedömning, planering och utvärdering av patienternas vård. Ett välfungerande teamarbete är beroende av en god kommunikation mellan medlemmarna i teamet.

Vad är Interprofessionellt förhållningssätt?

Interprofessionell kompetens handlar om att utveckla kunskap, attityder och förhållningssätt som gör att man anpassar sina egna professionella bedömningar och insatser i relation till andra professioners i patientens vårdprocess.

Vad är Interprofessionellt lärande?

Genom att studenterna arbetar tillsammans i det praktiska arbetet med patienten får de en helhetsbild på patienten och dennes situation. Studenterna tränas i samarbete och lärande mellan de olika professionerna för att utveckla förståelse för varandras yrkesroller och kompetensområden.

Vad menas med Interprofessionellt arbetssätt?

Det interprofessionella teamet arbetar personcentrerat och det sker en överlappning av professionernas kompetenser vilket skapar för- ståelse för patientens behov. Professionerna lär av varandra och förstärker varandras åtgärder.

Vilka lagar reglerar kraven på dokumentation?

Styrdokument

  • Patientdatalag (SFS 2008:355).
  • Offentlighets- och sekretesslag (SFS 2009:400).
  • Patientsäkerhetslag (2010:659).
  • Socialstyrelsen föreskrifter och allmänna råd (SOSFS 2011:9) om ledningssystem för systematiskt kvalitetsarbete.

Vad innebär att arbeta utifrån ett Personcentrerat förhållningssätt för dig?

Personcentrerat förhållningssätt är ett etiskt förhållningsätt som innebär att se den enskilda personen, involvera och anpassa efter individens behov och förutsättningar. På detta sätt kan vården både bli mer jämlik och kostnadseffektiv.

Share this post