Trendig

Vad ar flyktiga organiska foreningar?

Vad är flyktiga organiska föreningar?

Flyktiga organiska ämnen, NMVOC, är en samlande benämning av föroreningar, som i närvaro av solljus och tillsammans med kväveoxider bildar marknära ozon. Flyktiga organiska ämnen kan bildas vid ofullständig förbränning, men de kan även släppas ut från till exempel bensinångor och lösningsmedel som avdunstar.

Vad är VOC utsläpp?

VOC (Volatile Organic Compounds) definieras av WHO (1989) som flyktiga organiska ämnen med kokpunkter mellan 50 och 260°C. Intervallet är valt på mättekniska, inte hälsomässiga, grunder. VOC är allmänna föroreningar i inomhusluft och flera hundra har identifierats.

Vad är VOC?

Direktivet reglerar utsläppen av flyktiga organiska föreningar (VOC) genom att begränsa innehållet av sådana ämnen i vissa färger och lacker samt i produkter för reparationslackering av vägfordon. VOC står för Volatile organic compounds.

Vilka ämnen är VOC?

Vad är en flyktig organisk förening? På engelska heter flyktiga organiska föreningar ”Volatile organic compounds”, förkortat VOC. Alla organiska föreningar som har en kokpunkt som är 250 ̊C eller lägre vid normalt tryck är en flyktig organisk förening.

Vad betyder organiska lösningsmedel?

Flyktiga organiska lösningsmedel är kemiska produkter som tillstörsta del är uppbyggda av kol och väte och har en låg kokpunkt. Den låga kokpunkten gör att organiska lösningsmedel avdunstar lätt även i rumstemperatur och ångorna blir luftföroreningar som kan vara skadliga för miljön och människors hälsa.

Hur uppkommer VOC?

Utsläpp av flyktiga organiska ämnen Flyktiga organiska ämnen, VOC, har uppmärksammats som grupp för deras betydelse för bildningen av marknära ozon. Källor till utsläpp av VOC finns exempelvis inom industrin, bensindrivna fordon och vid användningen av organiska lösningsmedel.

Vad är VOC hjärta?

Komplext VOC definierades som ett hjärtfel som krävde operation eller kateterintervention före 1 års ålder eller bedömdes som inoperabelt. Kammarseptumdefekt (VSD) inkluderades i denna grupp om den var symtomgivande trots farmakologisk behandling eller var förenad med pulmonell hypertension.

Hur används organiska lösningsmedel?

Organiska lösningsmedel används inom bland annat kemisk industri, läkemedelsindustri, byggindustri, bilindustri och träindustri. De används för avfettning, i färg, lim, gummi och färgborttagning. Exponeringen för lösningsmedel kan ske via luftvägarna, via huden eller mag-tarmkanalen.

Hur mäter man VOC?

  1. Med denna analys mäts VOC (volatile organic compounds) som är flyktiga organiska föreningar vilka kan avges bl.
  2. Vid fuktskador, dålig ventilation eller befarade egenemissioner från byg nadsmaterial är det bra att mäta VOC i syfte att kontrollera mängden emissioner samt vilka typer av kemiska emissioner som finns.

Share this post