Blogga

Vad styr prefrontala cortex?

Vad styr prefrontala cortex?

Prefrontala cortex kontrollerar kognitiva processer så att passande rörelser väljs i rätt tid och på rätt plats. Detta val kan kontrolleras genom internaliserad information i arbetsminnet, genom yttre information som vid associativ inlärning eller som svar på både känslomässiga och sociala sammanhang.

Prefrontala Cortex (PFC) hittar du i den främre delen av hjärnans pannlob och har kopplingar till hjärnans alla sinnessystem samt till amygdala och hypotalamus. Här sköts våra komplexa, exekutiva förmågor som impulskontroll, planering av rörelser och styrning av beteenden.

Vad är orbitofrontala cortex?

Orbitala cortex är en av två huvudsakliga zoner i det prefrontala cortex. Den orbitala kommer från latin där orbita betyder ögonhåla och ligger i den nedre regionen och kallas ibland även för ventral (av latin venter, buk) för att den ligger på frontallobens undersida.

Vad menas med att stora delar av hjärnbarken är associativa och används för kognition?

Vad är Amygdalas funktion?

Om amygdala upptäcker något som den tolkar som en fara (verklig eller inbillad), sätts hjärnans alarmsystem igång, och adrenalin och kortisol (stresshormon) skickas ut i kroppen för att göra oss alerta och stridsberedda så att vi kan fly faran – eller angripa den.

Vilka delar av hjärnbarken bearbetar information från vår känsel?

Primära somatosensoriska barken (även primära somatosensoriska cortex, Brodmanns area 3-1-2 eller känselbarken) är den del av cortex som främst är förknippad med mottagande och bearbetning av impulser från känselreceptorer.

Vilken funktion har amygdalan?

Hur påverkar alkohol pannloben?

Därför ökar alkohol aggressiviteten Beteenden som kan vara avgörande när en person beslutar sig för att ta droger. Därför har forskarna nu samlat bevis för att de som lättare utvecklar ett missbruk kan ha en onormal funktion i sina neurokognitiva system, och därmed en ”skör pannlob”.

Share this post