Blogga

Vad kallas den typ av inlarning som formas genom beloning?

Vad kallas den typ av inlärning som formas genom belöning?

Operant betingning innebär att beteenden kan förstärkas eller försvagas och att det sker beroende på konsekvenser av beteendet. Ett stimulus och en respons kan kopplas samman genom förstärkning. Till exempel när man lär en hund sitta. Man säger sitt och när hunden lyder så belönas den med en godisbit.

Vem var Bandura Hur skiljer sig hans tankar från de andra Behavioristerna?

Bandura ansåg att den här synen på beteende var alltför simplistisk och påpekade att miljön givetvis påverkade en individs beteende men att beteendet också kan påverka ens miljö(1). Människan är enligt Bandura ingen viljelös maskin utan har förmågan att planera, tänka och förutse resultaten av sina handlingar.

Vilka olika former finns det för inlärning av beteende?

Modellinlärning: Att lära sig genom andras beteende är det samma som modellinlärning eller sk. social inlärning där vi lär oss ett beteende genom relationer med andra människor. Ibland kan vi hamna i situationer som vi inte är vana vid och blir osäkra på hur vi ska göra, men vi ser hur de andra gör och gör då likadant.

Vilka är de största skillnaderna mellan psykoanalysen och behaviorismen?

Till skillnad från psykoanalysen, som anser att våra drifter styr oss, och behaviorismen, som säger att omgivningen styr oss, anser humanismen att vårt liv inte på några grunder är förutbestämt. Vi kan alltid förändra våra handlingar och lära oss av misstag.

Hur används de behavioristiska teorierna idag?

Idag stöter vi främst på beteendeperspektivet i barnuppfostranstekniker eller terapi. De flesta använder nog omedvetet behavioristiska tekniker med sina barn. Man belönar bra beteenden såsom snällhet och hjälpsamhet till exempel, kanske genom att muntligt ge beröm eller med att ge extra veckopeng.

Vad intresserar sig perspektivet för?

Ibland kallas perspektivet för beteendeperspektivet. Det centrala är att man förklarar orsaken till våra beteenden utifrån att de är inlärda. Vi har lärt oss att vara så som vi är. Inlärningsprocessen sker på olika sätt och för att komma fram till hur har man använt sig av mer naturvetenskapliga metoder.

https://www.youtube.com/watch?v=bDMSkUQW6yU

Share this post