Blogga

Hur du visar en svart sjuk doende manniska respekt och integritet?

Hur du visar en svårt sjuk döende människa respekt och integritet?

Det är viktigt att tillgodose de grundläggande behoven och att omvårdnaden är personcentrerad och baseras på ömsesidig respekt och förståelse för patientens självkänsla, vilja, delaktighet och engagemang. Samtal och lyssnande är viktiga delar i omvårdnaden och kommunikation är ett centralt begrepp inom palliativ vård.

Hur bör man bemöta de anhöriga till döende på bästa sätt?

Den sjuke patienten måste bemötas med känslomässig inlevelse och stor respekt. Detta är nödvändigt för att förstå och känna igen känslorna som den drabbade uppvisar. Genom att tänka att rollerna kunde ha varit ombytta kan sjuksköterskan leva sig in i den drabbades känslor.

Hur kan vi låta de närstående vara med i vården av den döende?

Närstående är en viktig resurs vid vård i livets slutskede, både för den döende och för vårdpersonalen. Förutsättningen är att närstående tidigt får möjlighet att bli involverade i händelseförloppet, att de är välinformerade och får stöd och möjlighet att bearbeta sina egna reaktioner inför vad som är på väg att ske.

På vilka sätt kan man visa omtanke för den döendes anhöriga?

Dokumentera vilket stöd som givits till de närstående. Här kommer exempel på stöd: Efterlevandesamtal. Ett efterlevandesamtal som är ett samtal mellan vård- och omsorgspersonal och den dödes närstående en tid efter dödsfallet.

Vad är en god död?

Enligt författaren kan en god död vara en summering av ett gott liv eller att den döende har en god relation och en god kommunikation med omgivningen samt så lite smärta och lidande som möjligt. Det ena utesluter inte det andra. Den döende människan skall inte lämnas ensam i livets slut (12).

Hur kan man låta närstående vara med i vården?

Du som är närstående ska få information om den som är sjuk inte kan ta emot informationen alls.

  1. Rätt till information ni kan förstå Informationen ska vara anpassad så att både den som behöver vård och du som närstående förstår den.
  2. Fast vårdkontakt och vårdplan.
  3. Tystnadsplikt gäller.
  4. Stöd till närstående.

Hur många är i behov av palliativ vård?

I Sverige avlider drygt 90 000 personer årligen, och omkring 80 procent av dessa bedöms ha varit i behov av palliativ vård. Patienter som vårdas i livets slutskede finns inom olika vårdformer, både inom öppen och sluten vård samt inom den kommunala hälso- och sjukvården.

Vilka svårigheter Tycker du att det kan finnas i mötet med den döende?

Att dagligen möta döden och att vårda döende och stödja deras familjer ställer sto- ra krav på vårdpersonal och deras kunskap samt personlig mognad. Livets slut är ofta förknippat med plågor, lidande och smärta. De döende känner sig ofta socialt isolerade, depressiva eller aggressiva.

Share this post