Populära

Vad ar hardplaster tandvarden?

Vad är härdplaster tandvården?

När tandläkarna i mitten av 1990-talet slutade att fylla tänderna med amalgam och övergick till material som innehåller härdplaster, ökade antalet anmälda arbetsskador. Överkänslighet mot härdplaster kan ge smärta och skador på fingertopparna. Det kan även påverka nerverna och ge en känsla av kyla och domning.

Vilka olika exempel på teknik hittar man hos en tandläkare?

Röntgen. Ett område inom vilket modern teknik innebär stora fördelar för våra patienter är röntgen. På Minnas Tandvård har vi satsat på en State of the Art-utrustning som bär det futuristiska namnet ”Hyperion X5”.

Hur kan tandvården värna om miljön?

Några exempel: Spara energi och resurser (byt till exempel bil mot cykel eller elmoped). Utveckla ny teknik (exempelvis solenergi). Ändra beteende (ät mindre kött, släng mindre mat, sluta flyga om det inte är absolut nödvändigt).

När används härdplaster?

Härdplaster är vanliga i arbetsmiljön och används i till exempel lack och lim. Många av de ämnen som används när man tillverkar härdplaster är skadliga för hälsan. Samma sak gäller härdplaster som inte härdat färdigt (gjorts hårt) eller som värms upp.

Vad krävs för att du ska få arbeta med härdplaster?

Arbete med härdplaster får endast utföras av personer som har genomgått särskild utbildning och har tillräckliga kunskaper om risker och skyddsåtgärder för att minska – och helst undvika arbetsskador pga dessa ämnen.

Hur kan man som tandhygienist arbeta förebyggande med hållbar utveckling?

Tandhygienister har inom ramen för sitt kompetensområde möjlighet att erbjuda tobaksavvänjning för att förebygga sjukdom och främja oral hälsa samt motivera människor att förändra sin livsstil (Andersson et al. 2012).

Vad innebär hållbar tandvård?

Genom klimatsmarta val av material, transporter, ny teknik, energi och effektiva arbetssätt kan Folktandvården minska sin klimatpåverkan och resursförbrukning. Återanvändning och återvinning är också viktiga frågor och alla våra kliniker arbetar aktivt med avfallshantering.

I vilka länder tillverkas plast?

Länder som producerar mest plastavfall (miljoner ton/år): USA: 70,8 miljoner ton, Kina 54 miljoner ton, Indien 19,3 miljoner ton, Brasilien 11,3 miljoner ton, Tyskland 8,3 miljoner ton, Storbritannien Japan 7,14, Kanada 6,7, Mexiko 6,1 miljoner ton och Frankrike 4,4 miljoner ton.

Share this post