Allmänning

Vad menas med UTZ Certified?

Vad menas med UTZ Certified?

UTZ Certified är en global rättvisemärkning och ideell organisation som används för att skapa en hållbar produktion av framförallt kaffe men också te och kakao.

Är Fairtrade ett miljömärke?

Fairtrade (rättvisemärkt) är en oberoende produktmärkning. Välj Fairtrade-märkta produkter och skapa förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

Vems är märkningen Fairtrade?

Fairtrade är en oberoende produktmärkning av varor som har producerats med respekt för mänskliga rättigheter. Märkningen baseras på ILO:s (International Labour Organization) konventioner om mänskliga rättigheter i arbetslivet.

Vad står Miljömärkningarna för?

Miljömärkning visar att en vara eller tjänst producerats i enlighet med vissa kriterier som ställts upp av en organisation eller stat. Man menar att märkningen hjälper konsumenter att göra inköp som man påstår är bättre för miljön.

UTZ Certified står för ett hållbart jordbruk och bättre möjligheter för jordbrukare, deras familjer och vår planet. UTZ-märkningen visar konsumenter att produkterna har producerats på ett hållbart sätt.

Vad betyder märkningarna KRAV och Fairtrade?

Fairtrade är en certifiering med kriterier för ekonomisk, social och miljömässigt hållbar utveckling i länder med utbredd fattigdom. Du hittar Fairtrade-märket på allt från kaffe och choklad till vin och bomull. Märket betyder att den som odlat råvaran har uppfyllt de internationella Fairtrade-kriterierna.

Vad innebär det att köpa rättvisemärkta produkter?

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som garanterar att du köper en reko vara som uppfyller en rad kriterier. De omfattar bland annat förbättrade ekonomiska villkor för odlare och bönder, barnarbete och diskriminering ska motarbetas och ekologisk produktion ska främjas.

Vad är certifierade kaffebönor?

Med certifierat kaffe menas de produkter som har en produktmärkning på förpackningen såsom ekologiskt, Fairtade, Rainforest Alliance och UTZ. För att kunan få märka sin produkt med en miljömärkning så måste kaffet ha odlats på gårdar enligt uppsatta kriterier som gäller för den aktuella certifieringen/märkningen.

Vad innebär det att en vara är rättvisemärkt?

Rättvisemärkt är en produktmärkning som garanterar konsumenten att respekten för mänskliga rättigheterna främjats under varans framtagning.

Vad står Rainforest Alliance för?

Rainforest Alliance är en oberoende organisation och märkning som arbetar för att bevara den biologiska mångfalden och för att skapa hållbara försörjningsmöjligheter för kaffeodlare.

Vad krävs för att bli Fairtrade certifierad?

Internationell certifiering

  • Krav för en hållbar framtid. För att Fairtrade ska certifiera en råvara eller produkt måste flera olika krav vara uppfyllda.
  • Minimipris och premie.
  • Rättigheter och skyldigheter på arbetsplatsen.

Vad står EU ekologiskt för?

Ekomärket, eller EU-lövet, är en enhetlig visuell symbol för ekologiska produkter från EU. Det gör det lättare för konsumenterna att hitta ekologiska produkter och för bönderna att sälja sina produkter i hela EU.

Vilka varor finns det som är rättvisemärkta?

I svenska butiker kan du hitta en mängd olika Fairtrade-märkta varor. Det kan till exempel vara kaffe, te, kakao, drickchoklad, chokladkakor, juice, ris, quinoa, glass, socker, müsli, honung, godis, snacks, vin, rosor, bollar, bananer och annan färsk frukt.

Vad är en rättvis handel?

Rättvis handel är ett handelssamarbete baserat på dialog, öppenhet och respekt som verkar för en mer rättvis världshandel. Det bidrar till hållbar utveckling genom att erbjuda bättre handelsvillkor och garanterar rättigheterna för marginaliserade producenter och arbetare – framförallt i Syd.

Vad gör Fairtrade?

Målet med Fairtrade-märkning är att små producenter i länder med utbredd fattigdom ska ges möjligheter att förbättra sin ekonomiska och sociala situation och till exempel ha råd med sjukvård och skolgång för sina barn.

Share this post